Министър Демерджиев към Спасовски: Споделяйки общи европейски ценности, можем да дадем стабилност

0
60
Министър Иван Демерджиев и министър Оливер Спасовски
Министър Иван Демерджиев и министър Оливер Спасовски. Снимка: МВР

Днес вътрешният ни министър Иван Демерджиев се срещна с македонския си колега Оливер Спасовски в Скопие. Те обсъдиха всички въпроси по обезпечаване на сигурното и спокойно протичане на предстоящото отбелязване на 151-ата годишнина от рождението на Гоце Делчев.

„Получих уверението на колегата Спасовски, че от тяхна страна ще бъдат взети всички мерки. На свой ред го информирах, че вземам и ще взема необходимите мерки хората, които ще дойдат от България за честването, да не допускат правонарушения или провокации.“, уточни министър Демерджиев.

По време на разговорите двамата са коментирали и разследването на посегателството върху Християн Пендиков: „Постигнахме абсолютно съгласие, че подобен род престъпления, както и всякакви други правонарушения, не бива да бъдат допускани в държава, която е убедена и иска да прилага върховенството на правото.“

Българският вътрешен министър е получил уверение, че случаят ще бъде разследван изцяло и обективно. Целта е да се постигне превенция, за да не се допускат в бъдеще подобни случаи, които хвърлят сянка върху традиционно добрите отношения между двете държави. В този смисъл българският вътрешен министър информира, че е предал на Оливер Спасовски документи, свързани със заплахи, получени от Пендиков по време на престоя му в болница, като те ще бъдат проверени и разследвани, за да бъдат изправени отговорните пред закона.

„Бъдещето на двете държави е свързано с Европа. България е член на ЕС, а Република Северна Македония е кандидат и върви уверено по този път. Езикът на омразата не е пътят към Европа. В днешния разговор се убедихме взаимно с колегата Спасовски, че страните ни споделят европейските ценности. Те са нашият път и ние сме длъжни да обезпечим стабилност и сигурност не само в региона. Длъжни сме и можем да дадем стабилност и сигурност за цяла Европа, стабилизирайки отношенията си в нашия регион.“, заяви още Демерджиев.

По време на срещата двамата министри обсъдиха и редица въпроси, пряко свързани различните направления на полицейска дейност – противодействието на нелегалната миграция, борбата с организираната престъпност, добрата комуникация и взаимодействие между професионалните ръководства на двете министерства.

„С тези набелязани мерки и действия традиционно добрите отношения между двете министерства ще се развият още повече.“, отбеляза министър Демерджиев.

„Нашата среща е доказателство за отличното взаимодействие между полицейските структури на България и РСМ. Потвърдихме ангажимента си за двустранно оперативно сътрудничество в посока на противодействие на всички аспекти на организираната престъпност.“, посочи министър Оливер Спасовски, припомняйки, че постигнатото взаимодействие бе доказано на практика и при проведените миналата година съвместни учения в София и Охрид.

Министър Спасовски коментира, че веднага след нападението над Пендиков са предприети всички необходими действия и вече има задържан, на когото е взета мярка „задържане под стража“. По думите му МВР в Северна Македония се отнася с еднаква ангажираност към всички подобни случаи и целта ни е виновните да получат съответните санкции за деянията си.

Абониране
Известие от
guest

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments