Министър Цеков: Методиката за оценка на блоковете за саниране е обективна

0
42
Андрей Цеков
Андрей Цеков. Снимка: МРРБ

Министърът на регионалното развитие и благоустройството Андрей Цеков смята, че е обективна методиката, по която са оценени блоковете, одобрени за саниране по етап I на Плана за възстановяване и устойчивост /ПВУ/. Тя е била обявена още в края на 2022 г., имало е едномесечен срок за обжалване, проведено е обществено обсъждане и е одобрена от Европейската комисия /ЕК/. В ефира на „NOVA“, той изтъкна, че още от самото начало е било ясно, че ресурсът на програмата от 1,129 млрд. лева няма да бъде достатъчен, за да удовлетвори всички потребности, защото подадените проектни предложения са за 4 млрд. лева. Според него една от причините за породилото се недоволство в някои населени места, е че гражданите не са били информирани за нивата на конкуренция.

„Процедурата за саниране е изцяло по конкурентен подбор, при който всеки един проект в страната са конкурира, дори съседни блокове са конкуренти. Подадени са 3068 заявления за саниране на блокове, одобрени са 756“, обясни министър Цеков и посочи като друга грешка изминалата предизборна кампания, в която кандидати за кметове щедро са обещавали пари за саниране на блокове.

Регионалният министър разясни, че в методиката за оценяване се взимат данните от сертификата за енергийните характеристики на сградите в експлоатация, направена от лицензиран енергиен одитор. Там са записани всички характеристики – колко енергия потребява сградата в момента, и колко ще потребява след саниране. В документа е посочено какво е количеството на отделян въглероден диоксид преди и след ремонта, каква е разгъната застроен площ на всяка сграда и т.н. Въз основа на тези данни максималният брой точки, който може да се получи, е 140, в зависимост от декларираните нива на спестявания на ел. енергия, вредни емисии, постигнат клас на енергийна ефективност и др., т.е. няма нито един субективен фактор.

„Ако дадено сдружение на собствениците счита, че е допусната грешка в оценката, има срок за обжалване и може да се пусне жалба, за да се направи преразглеждане, като МРРБ може да промени своето решение. Нямаме много конкретни жалби, по-скоро има генерирано общо недоволство, че гражданите са разочаровани“, коментира още министър Цеков.

Според него две са възможностите за допускане на грешки при оценяването на проектите. Едната е при пренасянето на данните и обработката от специалистите, а втората е в самите енергийни сертификати, в които може да са допуснати данни, които не отговарят на действителността.

„Затова съветвам всеки гражданин да посочи конкретен сертификат за конкретна сграда, в които счита, че данните са манипулирани. В този случай с огромен ентусиазъм ще предоставя този сертификат на контролния орган – Агенцията за устойчиво енергийно развитие и Европейската прокуратура, защото манипулирането на данни означава документна измама, насочена за неправомерно усвояване на евросредства. До този момент нямаме нито един конкретен сигнал за манипулиране на данни в енергийните сертификати“, подчерта министър Цеков и отбеляза, че няма възможност за рестарт на програмата, нова методика и оценка, защото изискването на Плана за възстановяване и устойчивост е всички дейности да са приключени до края на 2026 г.

„Затова общините трябва да направят обществени поръчки и да изберат изпълнители“, каза още Цеков и увери, че най-вероятно срокът за кандидатстване за саниране по етап II на програмата ще бъде удължен до края на февруари. Така всички общини ще имат време, за да подадат необходимите заявления.

От регионалното министерство припомнят, че с фаза I и II на ПВУ не се изчерпват възможностите за саниране на жилищни блокове. Разработват се няколко програми, които ще подкрепят домакинствата, които желаят да въведат мерки за енергийна ефективност. 409 млн. лева ще бъдат отпуснати по Програма „Развитие на регионите“ 2021-2027 г. за енергийна ефективност на жилища. От тях 63 млн. лв. са за десетте най-големи общини – София, Пловдив, Варна, Бургас, Велико Търново и др., а 150 млн. лв. ще се насочат към по-малките общински центрове. Още 196 млн. лв. са предвидени целево за областите, които са засегнати от енергийния преход – Стара Загора, Кюстендил и Перник и прилежащите им общини. Националният декарбонизационен фонд, както и Социалният енергиен фонд, също ще подкрепят мерки за енергийна ефективност на жилищния фонд.

До края на годината ще имаме изградени нови между 40 и 50 км от АМ „Хемус“, информира още министър Цеков. По думите му няма да бъдат изгубени европари за АМ „Струма“.

Регионалният министър е категоричен, че не се предвижда увеличение на цените на винетките и тол таксите у нас. Той информира, че събираемостта е добра, като за 2023 г. се отчитат приходи от около 800 млн. лв.

„Постепенно тол системата започва да работи добре, а повече постъпления ще има, когато заработят всички контролни механизми на системата, за което в момента работим“, каза той.

По отношение на предложението за намаляване на комисионните, които частните фирми получават от продажбата на винетки от 7 на 3%, министърът посочи, че това е политическо решение.

Абониране
Известие от
guest

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments