Министър Ангелкова: Повечето компании в сектор „Туризъм“ очакват загуби между 50 и 100%

0
119
Министър Николина Ангелкова
Снимка: Министерство на туризма, Архив

Повечето компании в сектор „Туризъм“ прогнозират загуби между 50 и 100%, съобщи ресорният министър Николина Ангелкова за „бТВ“. Засега Министерството на туризма не разполага с точни изчисления колко ще изгуби браншът, но е започнало запитване към фирмите. По-голямата част от тях предпочитали да съкратят служителите си или да ги пуснат първо в платен, а после в неплатен отпуск. Министър Ангелкова уточни:

„Около 50% от различните фирми, подали информация и в Сектор „Хотелиерство“, и в Сектор „Ресторантьорство“, както и туроператори и турагенти казват, че първо предлагат платен, после неплатен отпуск и след това преминават към съкращения. Само до 10%, което е изключително малко и предполагам, че това са големите компании, които имат и друга дейност, за момента не предвиждат съкращаване на персонал или неговото освобождаване.“

Министър Ангелкова призова тези, които имат възможност, да се възползват от обявената кризисна мярка 60/40. Тя добави, че има други сектори, които сега набират работници и според Кодекса на труда може работник да бъде назначен на втори трудов договор със съгласието на първия работодател.

В момента се разработва кризисна рекламна стратегия, както и изчисления с възможността на въвеждане на ваучери за туризъм само за българите, добави министър Ангелкова. По думите й обмисля се и възможност при късен туризъм – шезлонгите и чадърите да бъдат оставени за безплатно ползване. Тя изтъкна, че ще се разчита основно на вътрешния пазар.

„Искаме да имаме различни опции, за да може ако имаме късмет и успеем да овладеем ситуацията и да имаме летен късен сезон, да се възползваме от тях.“

Ангелкова е изпратила писмо до еврокомисаря по туризма, за да ни информира има ли обща европейска позиция за сектора или препоръки, които трябва да следваме. Тя добави, че до 13 юни няма да има възможност да се възстановяват предплатени суми с оглед на нереализирани почивки.

Абониране
Известие от
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments