Министър Ананиев издаде 4 нови заповеди, касаещи извънредната епидемична обстановка

0
1503
Кирил Ананиев. Снимка: Министерски съвет
Кирил Ананиев. Снимка: Министерски съвет

Министърът на здравеопазването Кирил Ананиев издаде четири заповеди във връзка с удължаването на извънредната епидемична обстановка до 15 юли,

съобщиха от министерството.

Заповед за влизане на територията на Република България

В нея се посочва, че забраната не важи и за лица, които пътуват с цел обучение, за да осъществят дейности по приключването на настоящата учебна година. Също така за практически изпити и обучения, свързани с подготовката за предстоящата учебна година, ако е невъзможно дейностите да бъдат извършени от разстояние.

Заповед за задължителна изолация и болнично лечение

В нея е посочено, че лицата, които са диагностицирани с COVID-19, се изписват от лечебно заведение след преценка на лекуващия лекар на състоянието на пациента и изпълнение на едно от следните условия:

– документирани минимум 10 дни от началото на клиничните оплаквания за COVID-19 и минимум три допълнителни дни без оплаквания (вкл. без повишаване на телесната температура без прием на антипиретици и без респираторни симптоми);

– или два отрицателни резултата от изследване по метода на полимеразно верижна реакция за доказване на COVID-19 от проби, взети в два последователни дни.

Лицата, при които се налага прилагане на последваща медицинска грижа в лечебно заведение, лицата, настанени в места, в които се предоставят социални услуги, и тези с невъзможност за изолация и лечение в домашни условия поради съжителство с хора от рискови групи, се изписват от болници след два отрицателни PCR резултата от проби, взети в два последователни дни.

В заповедта за въвеждане на противоепидемични мерки на територията на България 

Всички лица, когато се намират в закрити обществени места, в т. ч. транспортни средства за обществен превоз, лечебни и здравни заведения, аптеки, оптики, национални центрове по проблемите на общественото здраве, административни учреждения и други места, в които се обслужват или имат достъп гражданите, железопътни гари и автогари, летища, метростанции, търговски обекти, църкви, манастири, храмове, музеи и др., са длъжни да имат поставена защитна маска за лице за еднократна или многократна употреба или друго средство, покриващо носа и устата (в т.ч. кърпа, шал, шлем и др.).
Изключение се допуска за клиентите в местата за хранене и в питейните заведения, както и за спортуващите на закрито за времето на физическата дейност.
Заповедта, с която се въвеждат временни противоепидемични мерки
При провеждане на финала за купата на България между ЦСКА и Локомотив Пловдив на националния стадион „Васил Левски“ се допускат до 3000 души в сектор, през една седалка, през един ред и при спазване на физическа дистанция от 1,5 м.
Абониране
Известие от
guest

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments