Мина разпоредителното заседание срещу Кокинов, съдът назначи експертизи страда ли от тежко психично заболяване

0
70
Иван Кокинов
Иван Кокинов. Снимка: Искра.бг, Архив

Бургаският окръжен съд проведе разпоредително заседание по делото за опит за убийство, по което подсъдим е Иван Кокинов. Той е привлечен към наказателна отговорност за извършено престъпление по чл. 116, ал. 1, т. 6, предл. трето, вр. с чл. 115, вр. с чл. 18, ал. 1 от НК.

Припомняме, че на 27 юни миналата година на бургаския булевард „Транспортна“, край отбивката за Гробищен парк, Кокинов направи опит умишлено да умъртви ученичката Селин Алканова, като й нанесе множество наранявания с нож, а именно: прободни рани в областта на гърба, в шията, в дясното рамо и порезна рана на ухото. Деянието е извършено с особена жестокост и е останало недовършено заради независещи от младия мъж причини, а именно – оказаната на пострадалата своевременна и висококвалифицирана медицинска помощ.

Съдът сметна, че Алканова има качество на пострадало лице от престъплението описано в обвинителния акт и конституира пострадалата като граждански ищец и частен обвинител. Окръжният съд прие за съвместно разглеждане в наказателното производство предявения от пострадалата граждански иск срещу подсъдимия за сумата от 100 000 лв., претендирана като обезщетение за претърпени неимуществени вреди.

Според защитата на Кокинов налице са основания за разглеждане на делото по реда на Особените правила на Глава 27 от НПК – Съкратено съдебно следствие, по чл. 371, т. 2 от НПК. Адвокатът на подсъдимия поиска от съда да бъде назначена съдебно психиатрична-психологична експертиза, с оглед изясняване психичното състояние на обвиняемия и възможността за адекватно участие в наказателния процес.

Бургаският окръжен съд намери искането за основателно и че преди да отговори на въпросите в разпоредителното заседание, е нужно да бъдат събрани писмени доказателства относно психичното състояние на подсъдимия. Съдът определи да се изиска от Психиатричното отделение на СБАЛЛС при Затвора в гр. Ловеч медицинската документация относно провежданото лечение на Кокинов, за периода от юни 2022 г. до 11.08.2022 г., както и наличната медицинска документация за подсъдимия от Медицинския център към Затвора-Бургас.

Окръжният съд назначи да се извърши комплексна съдебно-психиатрична и психологична експертиза, която да отговори дали към настоящия момент младият мъж страда от тежко психично заболяване, което да пречи на провеждането на наказателното производство и на възможността му да участва пълноценно в него и да защитава правата и законните си интереси.

Следващото заседание по делото е насрочено за 08.11.2022 г.

Абониране
Известие от
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments