Милен Керемедчиев пред Искра.бг: Животът на българските моряци от отвлечения кораб не е в пряка опасност

1
79
Милен Керемедчиев
Милен Керемедчиев. Снимка: Facebook

Животът на двамата български моряци от отвлечения кораб не е в пряка опасност. Това коментира в специално интервю за Искра.бг бившият зам.-министър на външните работи Милен Керемедчиев.

„Самите хуси обявиха, че ако няма израелски граждани на борда и ако няма такива от еврейски произход, те биха ги третирали по-скоро като гости, отколкото като пленници. Затова смятам, че екипажът ще остане на борда на кораба. Той ще изпълнява ежедневните си ангажименти по поддръжката му. Ще има храна и вода – препитание. Няма да има съдбата на отвлечените от Хамас и държани в плен заложници на неясни места под земята – в тунели и местени постоянно. Така че в момента според мен животът на нашите сънародници не е в реална опасност“, посочи той.

Според бившия зам.-министър на външните работи преговорите за съдбата на екипажа и на кораба, собственост на израелския гражданин Ейбрахам Унгар, ще минават през Иран, защото именно те са реалният поръчител на това отвличане. И добави:

„Хусите, за разлика от Хамас, който водят преговори с Израел с помощта на Катар и САЩ, са откъснати от света. От осем години водят гражданска война в Йемен със силите, които са подкрепяни от Саудитска Арабия и останалите страни, които са членки на Персийския залив. Комуникацията с тях е изключително затруднена. Освен това основният спонсор на хусите, както с информация, така и с оръжие и пари, е Иран.“

Керемедчиев подчерта, че хусите използват оръжието и боеприпасите много активно и през последните месеци ги изстрелват и срещу Израел:

„Така че Иран държи ключа за преговорите с хусите според мен!“

Експертът коментира още, че ако на борда на кораба няма израелски граждани или такива с еврейски произход, то те няма да бъдат пленени, както прави Хамас, и завлечени в тунели и скрити от поглед, по-скоро те ще останат на кораба и няма да им бъде позволено да го напускат, както и самият кораб да напуска пристанището в Йемен. Затова е по-вероятно заложниците да бъдат освободени. Но:

„Разбира се, тук ще се говори и за финансова част на преговорите, защото хусите биха използвали тези преговори и за финансови облаги!“

В случая има и политически контекст на отвличането, но е трудно да се каже какви искания в тази насока могат да бъдат поставени. По-скоро според Керемедчиев целта е да бъде конфискуван корабът, защото той е собственост на израелски корабособственик.

„Много е вероятно той да бъде задържан там за неопределено време. Така че вероятността екипажът да бъде освободен и пуснат да се прибере, но корабът – задържан, е много голяма. Всъщност това е политическото послание. Хусите още преди няколко дни обявиха, че ще пленяват и атакуват всички кораби, които са собственост на израелски компании или на тях се намират израелски и еврейски граждани. Така че с отвличането на кораба беше направен политическият жест. „

Но екипажът рано или късно ще бъде пуснат с намесата на Иран в преговорния процес, подчерта още Милен Керемедичиев пред Искра.бг.

Абониране
Известие от
guest
1 Comment
стари
нови най-гласувани
Inline Feedbacks
View all comments
trackback

[…] Разкриха кои са отвлечените двама български граждани на кораба в Червено море. „БНР“ съобщи, позовавайки се на свои източници, че капитан на отвлечения кораб е 38-годишният Любомир Чанев. Мъжът живее със семейството си в морската столица Варна. Корените му обаче са от петричкото село Кавракирово.  […]