МФ посрещнаха делегация от Северна Македония, каква е целта?

0
37
Министерство на финансите. Снимка: архив
Министерство на финансите. Снимка: Архив

Министерството на финансите /МФ/ на България беше домакин на учебно посещение от екип от финансовото министерство на Република Северна Македония /РСМ/ в рамките на Туининг проект „Укрепване на бюджетните функции за планиране, изпълнение и вътрешен контрол“, съобщиха от финансовото ведомство.

Основна цел на учебното посещение беше подобряване на практическите познания на експертите от РСМ в областта на управлението на публичните финанси. Работните срещи включваха презентации и тематични дискусии, в т.ч. проучване на процесите и практиките в България.

В рамките на туининг проекта ангажиментът на българското финансово министерство беше изготвяне на оценка за съответствието на Устройствения закон за бюджета на Северна Македония с европейската рамка за фискално управление и добрите международни практики, както и оценки на различни законови и подзаконови актове, свързани с разпоредбите на новия закон.

Сред основните акценти на проекта е повишаване на капацитета на експертите от Република Северна Македония, като в рамките на това посещение бяха организирани срещи и лекции от ръководители и експерти на различните дирекции в Министерството на финансите, сред които „Бюджет”, „Икономическа и финансова политика“, „Държавно съкровище”, „Държавни разходи“ и „Национален фонд“. Програмата включваше и срещи с представители на Фискален съвет на Република България, местната власт, Националната здравноосигурителна каса, Министерството на земеделието, Министерството на транспорта и съобщенията и други.

Туининг проектът, който обхваща четири основни компонента – областите по планиране и изпълнение на бюджета, система за публичен вътрешен финансов контрол, обществени поръчки и защита на финансовите интереси на ЕС, се изпълнява от международен консорциум, с участието и на институции от Кралство Нидерландия, Хърватска и Латвия.

Абониране
Известие от
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments