МФ: Догодина БВП ще нарасне с 2,5%, но няма да достигне нивото от 2019 година

0
128
Министерство на финансите. Снимка: архив
Министерство на финансите. Снимка: Архив

От Министерството на финансите публикуваха есенната си икономическа прогноза. Те очакват през 2021 година Брутният вътрешен продукт да нарасне с 2,5%. Въпреки това обаче той няма да достигне равнището си от 2019 година.

За 2020-а прогнозата е реалният БВП да се понижи с 3 на сто, като през второто полугодие се очаква частично подобрение на икономическата активност в страната. То ще се изразява в забавяне на спада при потреблението на домакинствата, а публичните разходи за потребление и инвестиции ще имат положителен импулс на БВП. Общият принос на външния сектор към БВП за 2020 г. ще бъде почти неутрален.
Средногодишният спад на заетостта през 2020 г. се очаква да бъде около 2.6%, а коефициентът на безработица – 5.6%. От Министерството на финансите твърдят, че мярката 60/40 е дала положителни резултати и е ограничила нарастването на безработните.

Освен това се очаквало нарастване на заплащането на труда с около 5% през тази година, а през следващата щяло да се ускори в частния сектор. Ще се повишат доходите и в публичния сектор.

Средногодишната инфлация за 2020 г. се прогнозира да бъде 1.4%. През следващата година нейната динамика ще е зависима от възстановяването на международните цени на суровините и на цените на петрола.

Увеличената несигурност през 2020 г. се отразява в по-висока склонност към спестяване, отлагане на разходи за дълготрайни стоки и в по-ниско търсене на кредити. Нарастването на вземанията от предприятия се очаква да бъде 0.6%, а от домакинствата – 5% през 2020 г. През следващата година търсенето на кредити ще се ускори, но при фирмите то ще бъде по-слабо изразено, поради очакваната за
все още слаба инвестиционна активност в частния сектор.

Абониране
Известие от
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments