Междуградските автобуси няма да плащат такси след въвеждането на тол системата

0
34
Път
Снимката е илюстративна. Източник: Wikimedia Commons

Пътищата, за които ще се събират тол такси са редуцирани наполовина, а самите такси са намалени с около 30%. Междуградските автобуси пък се освобождават напълно от тях след въвеждането на системата, предаде „24 часа“.

„Освобождаването от тол такси за автобусните превози ще важи само за редовните линии на междуградския транспорт, тъй като преценихме, че това ще има социален ефект. Браншът настоява от тол такси да се освободят и т.нар. случайни превози, но това е въпрос на допълнителни преговори“, заяви зам.-министърът на регионалното развитие Николай Нанков.

Сега автобусите плащат винетки, които струват от 1000 до 1500 лева на автобус, в зависимост от категорията му. С въвеждането на системата за таксуване винетките за тях ще отпаднат. Ще плащат само автобусите, които превозват работници или ученици и тези, с които се правят екскурзии и други. Въпреки това всеки превозвач ще трябва да има бордово устройство или GPS, за да се отчита изминатото разстояние.

Обхватът на пътищата, за които превозни средства над 3,5 тона ще плащат такси е намален на 5 900 км – остават само автомагистралите, пътищата първи клас и отделни участъци от второкласна пътна мрежа.

Еднократният разход за бордови устройства също няма да е висок. Превозвачите, които имат в камионите си GPS устройства, ще могат да ги използват, но след като минат за сертифициране през поделенията на Националното тол управление в страната.

Оставете коментар

avatar
2000
 
smilegrinwinkmrgreenneutraltwistedarrowshockunamusedcooleviloopsrazzrollcryeeklolmadsadexclamationquestionideahmmbegwhewchucklesillyenvyshutmouth
Фото и Видео файлове
 
 
 
Аудио и Видео файлове
 
 
 
Друг вид файлове
 
 
 
  Абониране  
Известие от