Между София и Белград ще се пътува по-малко от два часа с влак

0
86
Екатерина Захариева. Снимка: wikimedia commons
Екатерина Захариева. Снимка: wikimedia commons

До няколко години от София до Белград ще се пътува за по-малко от два часа с влак, обяви министърът на външните работи Екатерина Захариева по време на парламентарния контрол.

Предстои да се изградят изцяло нови 360 км жп линии между двете столици, което ще стане с финансиране от Европейската комисия, която е заделила допълнителни 190 млн. евро за 11 транспортни проекта. По тях ще могат да се движат високоскоростни влакове и пътуването на сръбската столица ще продължава по-малко от 2 часа.

Захариева каза още, че пак с европейски пари ще се се ремонтират 400 км пътища, които са част от трансграничните трасета.

През 2018 г. министрите на транспорта в Сърбия и Хърватия се съгласиха двете страни заедно да възстановят жп линията между Белград и Загреб. Линията е дълга 412 км и след реконструкцията ѝ пътуването с влак по нея се предвижда да намалее от сегашните седем и половина часа на малко над три часа. Така, когато двете линии се свържат в Белград, пътуването от София до Загреб в влак ще е около 5 часа.

Абониране
Известие от
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments