Мездренски художник вдъхва нов живот на реставрирани живописни творби

0
1148
Картина
Картина. Община Мездра

Навръх Игнажеден – 20 декември, самобитният местен художник Евгени Кучков подреди в Община Мездра изложба под наслов „Спасените картини“. Експозицията включва 22 живописни творби на български художници от неговата лична колекция, които са били в лошо състояние и са реставрирани от Кучков.

Евгени Кучков
Евгени Кучков. Снимка: Община Мездра

Авторството и времето на създаването на една част от платната е установено, а за останалите все още не се знае кога и от кой са нарисувани. Преобладават пейзажите – планински и морски, но не липсват също натюрморти, абстрактни картини и композиции с вписани женски фигури. Художникът сподели при откриването на изложбата:

„Всичко започна някъде преди около 20-на години, когато обикалях по антиквариати, по битаци – да търся нови неща за моята колекция от старинни оръжия. И попаднах на почти унищожени картини. Събирах ги със следната мисъл: един ден, при добро стечение на обстоятелствата, да се опитам да ги поправя.

И след моя опит с реставрацията на църковни икони, в един момент започнах да се вглеждам в тези картини. Със страх. Защо със страх? Защото едно е да реставрираш икони, друго е да посегнеш върху живопис. Иконата е стандарт, а живописта е многостранно изкуство, при нея има много, много неща, които, даже и за мен, са доста сложни.

Започнах с един морски пейзаж – беше гола картина, цялата в мухъл. Почистих я и се откри една великолепна творба, която просто ми даде криле. След това посегнах върху „най-тежката“ от тези картини – изглед от алпийски манастир. Тази картина беше доста повредена, буквално скъсана. Както се шегувам, може би е била нахлупена от ревнива жена върху главата на неверен съпруг… С нея си играх повече от месец, както отпред, така и отзад, и се получи една прекрасна творба. Обърнах й особено внимание, защото ми е набор – рисувана е през 1958 г.

Така започнах да ги реставрирам, една по една, и се получи това нещо, което е пред вас. За мен е голяма чест, че дадох втори живот на тези картини, които бяха безвъзвратно изгубени. Надявам се един ден те да красят къщите и душите на мои съотечественици!“

„Спасението на една картина е едно второ раждане. Нещо, което иначе в природата не се случва – то се случва единствено в изкуството. И тази възможност е онова майсторство, онези уроци, които Евгени е получил като реставратор в началото на своето творческо развитие. Защото, за да се реставрира една картина се изисква много познание, така че тя да получи нов живот. Това не е въпрос само на техника, а на талант, който той притежава. И понеже днес е такъв ден, мисля, че точно на Игнажден една такава изложба може да бъде светъл гост в нашите души. Да възгреем това, което Евгени е успял да направи, това, което тези художници преди доста време са направили и възможността да го възприемем днес. И нека не забравяме, че отношението към изкуството е не само въпрос на възприемане на нещата – отношението към изкуството е онова спасение на картините, което е в душите ни!“, каза от своя страна журналистът и писател Георги Апостолов.

„Искам да подчертая разнообразието от художествени почерци и жанрове, което е търсено и постигнато при изграждането на колекцията. Надявам се за в бъдеще да видим и другата част от тази сбирка!“, подчерта кураторът на изложбата Светла Дамяновска.

С думи на благодарност към Евгени Кучков се обърна също кметът на Мездра Иван Аспарухов, който го поздрави с изложбата и му пожела да продължава да твори.

Картина
Картина. Община Мездра

Изложбата „Спасените картини“ може да бъде разгледана всеки делничен ден до 20 януари във фоайето на втория етаж в сградата на Община Мездра.

Абониране
Известие от
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments