МЕУ: Процесът на видеонаблюдение и видеозаснемане ще е достъпен за всеки гражданин

0
42
Изборни бюлетини. Снимка: архив
Снимка: архив

Видеонаблюдението на процеса на броене на бюлетините и обработването на изборните протоколи след края на изборния ден в неделя – 2 април, ще е достъпно на интернет адрес: https://evideo.bg/. Всеки гражданин, който желае да наблюдава процеса по обработване на изборните книжа в дадена СИК в страната, може да го направи на посочения сайт, съобщиха от Министерството на електронното управление /МЕУ/.

В събота – деня преди изборния ден, всеки председател на СИК следва да направи тест на устройството за видеонаблюдение и видеозаснемане според посочените указания, придружаващи устройството, което е окомплектовано с Data SIM карта и със стойка за позициониране. В случай, че бъде установен дефект, председателят на съответния СИК следва да информира незабавно съответната общинска администрация, която съвместно с представител на „Информационно обслужване“ АД по места да замени съответното устройство.

Към МЕУ е създаден Контактен център за съдействие по време на видеонаблюдението и видеознаснемането на обработването на бюлетините след края на изборния ден – 2 април. Центърът ще бъде в готовност да отговаря на въпроси след приключване на изборния ден до края на обработването на бюлетините в цялата страна.

Контактният център ще подпомага единствено и само председателите на СИК, които изпитват затруднения и имат нужда от допълнителни указания за работа с устройствата за видеонаблюдение и видеозаснемане.

С поредица от информационни събития МЕУ представи процеса, чрез който ще се осъществи видеонаблюдението и видеозаснемането след края на изборния ден. Запознати бяха членовете на ЦИК, членовете на Консултативния съвет на ИКТ общността към министъра на електронното управление, представителите на политическите партии и медиите.

Абониране
Известие от
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments