Мецола започна процедура за снемане на имунитета на двама депутати

0
29
Роберта Мецол
Роберта Мецол. Снимка: Европейски парламент

Председателят на Европейския парламент /ЕП/ Роберта Мецола започна спешна процедура за снемане на имунитета на двама членове на институцията, в отговор на искане на белгийските съдебни органи. Първите стъпки вече са предприети и председателят ще обяви искането на пленарно заседание при първа възможност, а именно на 16 януари. След това искането ще бъде отнесено до Европейската комисия /ЕК/ по правни въпроси за предложение за решение.

„От самото начало ЕП прави всичко по силите си да съдейства в разследванията и ние ще се погрижим да няма безнаказаност. Отговорните лица трябва да знаят, че този парламент е на страната на закона. Корупцията не може да плаща и ние ще направим всичко, за да се борим с нея.“, заяви председателят Мецола.

Председателят ще представи и намеренията си за реформи през следващите седмици, като се предвиждат преразглеждане на действащите правила и подобряване на вътрешните системи, включително по отношение на правоприлагането.

Процедура за снемане на имунитет

Както е предвидено в Правилника за дейността на ЕП член 6 и член 9, исканията за снемане на имунитет се обявяват от председателя по време на пленарно заседания и след това се отнасят до компетентната комисия (комисията по правни въпроси (JURI).

Комисията по правни въпроси /JURI/ назначава докладчик, случаите се представят на заседание на комисията и може да се проведе изслушване. Проектодокладът ще бъде обсъден и гласуван в комисията JURI. ЕК приема препоръка към целия Парламент да одобри или отхвърли искането. Всички случаи, свързани с имунитета, се разглеждат при закрити врати.

След това препоръката се представя на пленарно заседание. Ако бъде приета на пленарно заседание /обикновено мнозинство/, председателят незабавно съобщава решението на Парламента на съответния(те) член(ове) и на компетентния национален орган.

Председателят поиска от всички служби и комисии да дадат приоритет на процедурата с оглед на нейното приключване до 13 февруари.

Абониране
Известие от
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments