Местан: АПИ е сред основните виновници за катастрофата

0
532
Лидер на ДОСТ Лютви Местан
Снимка: ДОСТ

„Пътната агенция“ е един от основните виновници за катастрофата. Това обяви Лютви Местан, обвиняем по дело за причиняване на смъртта на 6-месечно момиченце при пътнотранспортно произшествие, станало на 14 април 2019 г. на кръстовище край момчилградското село Загорско. Вторият обвиняем по същия текст от закона е бащата на загиналото бебе – Юсеин Ахмед, предава „24 часа“.

Международният път за ГКПП „Маказа“ не е обезопасен, а скален скат в района на разклона за Загорско е ограничавал видимостта за шофьорите, твърди още Местан. Той направи коментара си след края на продължилото 2 дни заседание, по време на което Кърджалийският окръжен съд разпита 17 свидетеля.

Партийният лидер отправи обвинения в лъжесвидетелстване към шефа на Кърджалийското пътно управление Иван Гавазов, който също беше разпитван от съдебната зала. Той се закани:

„Прокуратурата трябваше да се самосезира и да му образува дело за лъжесвидетелстване. Ако те не го направят, ние ще го направим по частен път.“

Местан определи твърденията на Гавазов, че в злополучния ден на разклона е имало начертана стоп-линия като „голяма, дебела лъжа“. Той заяви, че маркировката е била поставена в нощта на 15 срещу 16 април 2019 г., а в района са били изсечени високи храсти и треви, които са ограничавали видимостта на кръстовището. Според политика Гавазов е дал заявка, че ще манипулира релефа в района на разклона.

В залата Местан и защитата му настояха да бъде извършен следствен експеримент, който да констатира на място каква е била видимостта на политика по посоката, от която е идвала другата кола, участвала в катастрофата. Беше направено и искане съдът да нареди да не се компроментира района. То дойде след искането на Гавазов към магистратите да бъде разрешено премахването на инертни материали, депонирани от неизвестни лица в района на кръстовището през февруари 2021 г. Според Местан обаче такива няма в района на местопроизшествието.

Съдът не уважи искането на Местан и адвоката му. Мотивът – то е направено в нарушение на реда на процеса и е свързано с експертизи, които все още не са приети.

Следващото съдебно заседание ще бъде на 5 юли и ще продължи с разпита на още свидетели, както и с изслушване на вещите лица, заключенията им по автотехническата и втората комплексна медицинска и автотехническа експертиза.

Абониране
Известие от
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments