Меморандум за разбирателство между португалско и българско пристанище

0
20
Морски форум
Морски форум. Снимка: Пристанище Бургас

Меморандум за разбирателство беше сключен между „Пристанище Бургас” ЕАД и Пристанище Синес /Синеш/-Португалия. Документът беше подписан по време на Международния морски форум „Синьото бъдеще-наша отговорност” BeFOR_BeGREEN.

Ръководствата на двете пристанища се ангажират взаимно да си сътрудничат в областта на икономическото развитие, морския транспорт, туризма, човешките ресурси и зелената трансформация. Меморандумът за разбирателство включва още разработване и изпълнение на съвместни екопроекти на ЕС в морския сектор, проекти в областта на иновациите, в областта на обучението на персонала, споделяне на добри практики в пристанищната логистика, организиране и провеждане на съвместни събития, или други договорени дейности.

Пристанище Синес е разположено край Коста Алентеджана Синес – стар рибарски град, най-известен в Португалия като родното място на изследователя Вашку да Гама. Днес това е един от най-големите индустриални комплекси в Португалия, съставен от контейнерни пристанища, нефтопреработвателни заводи, рафинерии и термични централи. Пристанище Синес е най дълбоководния порт в Португалия. То е водещо в португалския пристанищен сектор по обем на обработваните товари. Има възможност да приема всякакъв вид плавателни съдове, а благодарение на модерните си специализирани терминали, пристанището е в състояние да обработва различни видове товари.

Напредъкът в дигиталния и енергиен преход в португалското пристанище, беше представен от Мигел Виера де Кастро, Старши пилот в Пристанище Синеш, Португалия, пред участниците и гостите на форума.

Участниците в Международния морски форум BeFOR_BeGREEN имаха възможност да посетят Културно–туристически комплекс „Ченгене скеле“, където на място се запознаха с реализирания проект на Община Бургас.

Днес отбелязваме и Международния ден на моряка. Празникът е официално обявен от ООН и има за цел да подчертае важността на професията в световен мащаб.

Абониране
Известие от
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments