Мексико се нареди на трето място по смъртност от коронавирус

0
29
Мексико Сити, хора.
Снимка: Пиксабей

Мексико се превърна в страната с третата най-голяма смъртност от коронавирус, като само САЩ и Бразилия регистрират по-голям брой на загиналите, информира “BBC”Понастоящем страната има поне 46 688 смъртни случая по време на пандемията с общо 424 637 регистрирани инфекции.


Преди това Обединеното кралство беше третата страна, която плащаше най-висока човешка такса, като към петък смъртността там се равнява на 46 204 случая.  Световната здравна организация (СЗО) предупреди, че последиците от пандемията ще се усещат “десетилетия напред”

По-рано местните власти В Мексико заявиха, че смятат, че реалният брой на инфекциите вероятно ще бъде значително по-висок от прогнозите. Президентът Андрес Мануел Лопес Обрадор е готов да рестартира икономиката на страната. Правителството му обяви поетапен план за премахване на ограниченията през май.

В столицата Мексико Сити стотици хиляди работници се върнаха на работните си места във фабриките в средата на юни. След това беше разрешено на някои други бизнеси да възобновят дейност в началото на юли в града, станал епицентър на епидемията в страната.

Но критиците твърдят, че Обрадор е бил бавен с налагането на мерки за блокиране и ги е отменил твърде бързо. По-голямата част от мексиканската икономика спря на 23 март, но някои отрасли, които бяха обявени за ключови за функционирането на нацията, бяха освободени от ограниченията.

В петък десет държавници порицаха правителството за справянето с епидемията и призоваха за оставката на заместник-министъра на здравеопазването Уго Лопес-Гател – епидемиолог и коронавирусен експерт на Мексико.

САЩ са регистрирали най-малко 153 415 смъртни случая, а Бразилия 92 475. Някои страни се опитаха да излязат от блокирането, но в много от тях случаите отново се покачват, съобщава кореспондентът на BBC от Женева Имоген Фолкс. Някои от тези държави, като Испания и Обединеното кралство, частично въвеждат ограничения или забавят плановете за облекчаването им.

В Англия този уикенд се очакваше повече мерки да бъдат облекчени, но премиерът Борис Джонсън заяви в петък, че това ще се забави с поне две седмици. Заради случаите, които продължават да се разрастват по света, ръководителят на СЗО д-р Тедрос Гебрейес нарече пандемията “здравна криза на века, последиците от която ще се усетят през следващите десетилетия”.

“Въпреки че разработването на ваксина се случва с рекордна скорост, ние трябва да се научим да живеем с този вирус и трябва да се борим с инструментите, с които разполагаме”, подчерта той в петък.

Абониране
Известие от
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments