Медиците на консултациите при президента: Без предизборни събрания

0
84
Гласуване
Снимка: Pixabay

Медиците се обединиха около мнението, че не трябва да бъдат допускани предизборни събрания по време на кампанията. Тезата си те съобщиха пред президента Румен Радев по време на консултациите, които той стартира днес за провеждането на предстоящия парламентарен вот. На втория кръг от срещи присъстваха проф. д-р Радка Аргирова, д-р Александър Симидчиев и проф. д-р Андрей Чорбанов.

Медиците поискаха кампанията да бъде изнесена изцяло в социалните мрежи, а хората от изборната администрация да бъдат ваксинирани, предаде „DarikNews“. Според тях имунизациите трябва да бъдат направени поне 40 дни по-рано, за да може да бъде изграден имунитет.

Освен това специалистите бяха категорични, че не трябва да се допуска между първата и втората доза от ваксината да минат повече от три седмици, тъй като не се знае със сигурност какъв ще бъде ефектът от това. Проф. Аргирова каза, че и при трите компании – „BionTech“, „Moderna“ и „AstraZeneca“, препоръчителният срок е 21 дни и не се знае какво ще се случи, ако той бъде удължен на четири или шест седмици. Според нея има опасност през този период да се стигне до заразяване.

Проф. Аргирова подчерта още, че трябва да се създаде организация за гласуване на карантинираните граждани. Ако това се случва с подвижни урни, хората, които ще ходят по домовете, задължително трябва да бъдат ваксинирани, за да не се излагат на опасност.

Проф. Чорбанов пък каза, че едва ли ще бъдат допуснати митинги и концерти. Според него гласуването няма да е по-различно от пазаруването в магазин.

Проф. Аргирова от своя страна постави въпроса какво се е случило с идеалната хладилна верига за транспортиране на ваксини, която е съществувала преди години и къде са отишли тези камиони. Президентът отговори, че сега са били заменени от определени марки хладилници.

Държавният глава подчерта още, че е много важно и това е целта на тези консултации –  да се предприемат такива мерки и информационна кампания, така че българите да са спокойни, когато отиват до урните да гласуват. Засега обаче по неговите думи въпросите са повече от отговорите и като организация на кампанията, и на самия изборен процес, и по отношение на здравната политика. Според него трябва да е налице научен консенсус по здравните мерки и начините за преодоляване на рисковете, защото в момента в обществото има много противоречиви послания.

Абониране
Известие от
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments