Медицински сестри в Добрич протестират, искат по-високи заплати

0
597
Протест
Протест. Снимка: Синдикат на българските медицински специалисти СБМС, Facebook

Медицинските сестри в МБАЛ-Добрич протестираха днес с настояване за ръст на заплатите им. Те искат възнаграждението им да започва от 1500 лева и са убедени, че така ще бъдат привлечени млади специалисти, както и че няма да се налага възрастните им колеги да полагат извънреден труд по 150 часа на месец – колкото е годишният им лимит. Преговорите за увеличение на заплатите се водят с директора от 4 месеца.

Председателката на Синдиката на медицински специалисти в МБАЛ-Добрич Снежана Николова коментира за „БНТ“, че нищо не е било договорено. По думите й в крайна сметка основните заплати са били повишени с 25% от 1 август и от 820 лева вече са 1020 лева.

„Искаме по отрасъл КТД 1500 лв. на медицинските специалисти, 910 на санитарите.“, настоява тя.

Същевременно от ръководството на болницата твърдят, че средната брутна заплата за лекар е 3400 лева, за медицински специалист2300 лева, за специализант2700 лева и за санитар1100 лева.

Протестът на медицинските сестри е подкрепен от санитарите, лаборантите и акушерите. От днес те стачкуват по час по местата си, но от идната седмица са готови да излязат от отделенията в случай, че исканията им не бъдат изпълнени.

Абониране
Известие от
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments