„Медицински надзор“ ще провери случая на починалия гръцки студент след ваксинация

0
271
Лекар
Лекар. Снимка: Pixabay

Здравният министър проф. Костадин Ангелов нареди Изпълнителна агенция „Медицински надзор“ да провери случая на починалия 23-годишен гръцки студент, съобщиха от пресцентъра на ресорното ведомство.

Вчера гръцки медии съобщиха за смъртта на студента. Новината дойде след сигнал на баща му. 23-годишният младеж е бил имунизиран на 22 февруари. 10 дни след това му се е образувал кръвен съсирек. Той е бил настанен в интензивното отделение на УМБАЛСМ „Пирогов“, където лекарите са се борили за живота му, но не са успели да го спасят.

Бащата на починалия студент също е лекар. Той твърди, че синът му го е информирал 10 дни след ваксинацията, че има симптоми на гастроентерит. Вследствие на това отишъл на лекар. Тогава медиците са установили, че е с ниски тромбоцити. Предложили са му да го настанят в лечебно заведение за допълнителни изследвания. Момчето искало да се върне в Гърция и там да проведе лечението. Първоначално това е било намерението му – прибрало се у дома си, където паднало и се ударило, най-вероятно, защото е получил тромбоза в главата. Тогава е бил настанен в „Пирогов“. През нощта състоянието му се е влошило и на сутринта вече е бил в Реанимация. До интубация не се е стигнало.

Неврохирургът казал на бащата, че момчето има хематом, но не може да бъде оперирано заради ниските тромбоцити. На следващата сутрин съсиреците вече са се разпространили по всички артерии на мозъка. Така ситуацията е станала необратима.

Гръцкият лекар не обвинява колегите си. Напротив. Той казва, че те са направили възможното. Не обвинява и ваксината на „AstraZeneca“. Казва, че това е риск, който трябва да се поеме.

Абониране
Известие от
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments