„Медицински надзор“: Няма нарушения при смъртта на родилка в Горна Оряховица

0
631
МБАЛ Св. Иван Рилски - Горна Оряховица
Снимка: МБАЛ Св. Иван Рилски - Горна Оряховица, Facebook

„Констативният протокол на Изпълнителна агенция „Медицински надзор“ по повод проверката за починалата 21-годишна родилка след секцио в МБАЛ “Св. Иван Рилски“ Горна Оряховица е 21 страници. В него подробно е описана хронологията на случая.”

Това каза на брифинг управителят на здравното заведение д-р Иван Иванов. По думите му заключението на експертите е, че действията на медицинския екип са изцяло съобразени с алгоритъма на клиничната пътека и медицинския стандарт по акушерство и гинекология.

„Според независимия специалист по анестезиология реанимационните мероприятия са били навременни и правилни. Действията в реанимационен план са били възможни единствено в болницата, в която са били направени. Пациентката е била транспортирана правилно към лечебно заведение с цел да се спаси живота ѝ. Поведението на медицинските екипи, обслужвали родилката, преди и след постъпването ѝ в болницата в Горна Оряховица, е било правилно и своевременно- за което свидетелство е фактът, че детето ѝ е родено в добро общо състояние”, обясни Иванов. Той уточни:

„Заради подозрения за ДИК синдром или дисиминирана интравазална коагулация, родилката е транспортирана към болницата във Велико Търново, където е придружена от реаниматор и гинеколог. ДИК синдромът е посочен като причина за смъртта на младата жена.“

Според адвоката на здравното заведение Касим Местан проверките по случая са инициирани, за да се установи дали е налице извършено престъпление, така наречената лекарска грешка. Той подчерта, че проверката обхваща целия престой на родилката в болницата.

Абониране
Известие от
guest

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments