Медик: Респираторните вируси лесно се бъркат при децата с настинка

0
105
Клиниката по педиатрия в болницата в Стара Загора
Снимка: Скрийншот от репортаж на NOVA

Над 40% от респираторните заболявания се причиняват именно от синцитиалният вирус при рисковите групи деца, заяви д-р Донка Узунова, началник на отделението по неонатолога във II САГБАЛ „Шейново”. По думите й към тази група спадат недоносените деца и тези с вродени сърдечни малформации и синдроми. Тя коментира пред „NOVA“:

Респираторно-синцитиалният вирус е инфекция на горните дихателни пътища, която лесно може да се обърка с настинка. Спецификата на заболяването е, че при синцитиалния вирус децата могат да стигнат до състояние, наподобяващо бронхиална астма с учестено дишане, отпадналост и температура. Необходимо е да се потърси лекарска консултация още при първите симптоми, особено на децата от рисковите групи.”

Д-р Узунова уточни, че сезонът на респираторно-синцитиалния вирус е от септември до март. Тя разясни, че наличието на този вирус може да се установи с изследване на секрети и имунната реакция, защото той се придава по въздушно-капков път. Специалистът посочи, че усложненията, до които може да доведе, са дихателна недостатъчност и оттам хоспитализация. Тя е категорична:

„Ненавременно лечение носи риск за живота на детето.

Абониране
Известие от
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments