Медик: Най-тежкото бреме е върху младите лекари

0
496
Лекар
Лекар. Снимка: Pixabay

Най-тежкото бреме се струпа на най-младите лекари, които сега започват и поеха COVID инфекция като обслужване, заяви началникът на COVID отделенията в УМБАЛ „Св. Анна“ д-р Рада Прокопова. Тя коментира пред „bTV“:

Те са най-потърпевши, първо защото са неподготвени чисто психически и се наложи да свикнат със смъртта много бързо и това са младежи, които са искали да специализират в опредена област, а в момента година и половина специализират  COVID инфекция.

Лекарката е категорична , че вирусът не е просто инфекция, а едно доста сериозно заболяване. Д-р Прокопова информира, че в лечебното заведение в момента отделенията са пълни. Тя уточни:

180 човека са настанени, в Спешно отделение има няколко човека обработени и чакат свободни места. От петък следобед наново цялата болница е заета. COVID леглата на етаж са по 30, а ние лекуваме по 35 и повече човека, поради невъзможността да ги оставим в Спешно отделение.

По думите на специалиста, ако един лекар каже, че не издържа психически, е объркал професията си. Тя подчерта, че който е решел да се занимава с тази професия трябва да забрави за себе си, въпреки умората и напрежението.

Проф. Георги Момеков, председател на българското научно дружество по фармация, разясни, че се е наложил поведенчески модел на невярващите върху цялото общество, защото е „изключително важно те да могат да обикалят заведения“. Той заяви, че живеем в нов свят и бъдещето на всяка една нация зависи от нейната способност да се адаптира. Председателят уточни:

Първо за мен е абсурдно да ти кажат, че ще ти сканират кода, а след това се оказва, че по моловете стои един чичо и с мъдър поглед сканира. Дори при тези меки мерки ние се радваме и се гордеем как не ги спазваме. Трябва да има адекватни мерки, хората не могат да проумеят, че от 1000 души ще си отидат 40 и сега, като че ли сме изненадани, че си отиват толкова много хора.

Проф. Момеков заяви, че в нашата страна има свръх смъртност. По думите му сме имали два огромни пика, а сега отиваме към трети.

Абониране
Известие от
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments