Медик: Държавата е абдикирала от медицината и здравеопазването заради некадърно ръководство и алчност

0
336
д-р Веселин Джендов
д-р Веселин Джендов. Снимка: д-р Веселин Джендов

„Държавата сериозно е абдикирала от медицината и здравеопазването. На практика в България няма здравеопазване, всичко е дадено на ишлеме. Акциите с капачки са актуални, защото хората по едни или друг начин се опитват да помогнат на медицината. Това обаче е срамно, защото страната ни не е отделила достатъчно средства за това.“

Това каза пред Искра.бг д-р Веселин Джендов – хирург, почетен член на научното дружество по клетъчна биология, експерт към Римския университет „Сапиенца“ по европейска програма – за радон и фини прахови частици и връзката им с рака и болестите на белия дроб. По думите му проблемите в здравеопазването през последните години са комбинация от некадърно ръководство, алчност и разхищение.

Медикът отбеляза, че в УМБАЛ-Бургас на този етап нямат увеличение на заплатите на медицинските работници. Той изрази възмущението си:

„За частните болници е изключително интересен и куриозен феноменът – как с малко работа получават много по-голямо заплащане, отколкото се взима в държавните лечебни заведения.“

Медикът коментира и агресията срещу лекарите, която не е само в нашата държава. По думите му в чужбина обаче има автоматични механизми срещу нападенията върху медицински лица или полицаи, които водят до тежки последствия срещу извършителя.

„В България лекарите, сестрите и санитарите, на практика, са незащитени. Тук се завърта един порочен кръг, защото известна част от лекарите са дискредитирани заради несправедливо високите суми, които взимат от пациенти под масата и т.н. Автоматически с тези действия общественото мнение се принася върху всички медици“, категоричен е д-р Джендов.

Медицинският експерт се надява държавата да обърне сериозно внимание на проблемите пред здравеопазването.

Абониране
Известие от
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments