Мечки тормозят села в Смолянско

1
604
Мечка. Снимка: Wikimedia Commons
Мечка. Снимка: Wikimedia Commons

За по-малко от две седмици има 6 случая на набези от мечки в област Смолян. Към момента има 108 доказани щети, причинени от кафяви мечки в региона от началото на 2019 година, показват данни на РИОСВ. Те са предимно в Могилица, където според фотокапани има осем мечки.

Последно мечките са нападнали пчелните кошери на Валентин, които се намират непосредствено до селото. Има и други пострадали пчелари. По думите на Сергей Дойчев от село Бориково животните не се притесняват от електричеството, а когато са гладни нищо не може да ги спре.

Мечките са били видени и през деня. Миладин Тончев от село Бориково разказа за „бТВ“, че животното се разхожда всяка вечер по улиците и трябвало да затварят в 17 часа, защото било опасно и за хората. Той отбеляза, че мечката е нападала, в село Могилица е изяла теле, а сега – пчели.

Кметът на село Могилица Милко Кисьов отчете, че местните се оплакват, че мечката идва до къщите им и вечер ги е страх да излязат.

„По принцип нашата ловна дружинка имаме такива фотокапани и на тях сме ги видели към 8 мечки горе-долу, и всичките са различни. Има 2 или 3 с малки, другите са малко по-големи, двугодишни.“, добави той.

От Земеделското министерство е издадена заповед за прогонване на животните далеч от населените места. Директорът на „Държавното горско стопанство“ в Смолян Анатолий Елев заяви, че ако мечките започнат да създават проблеми, ще се предприеме следваща стъпка за изискване на разрешително за отстрел. Това обаче ще стане, след като се докаже, че те са проблемни.

Абониране
Известие от
guest
1 Comment
стари
нови най-гласувани
Inline Feedbacks
View all comments
KAMEN
KAMEN
2 години по-рано

МЕЧКИТЕ ДА СА ДОБРЕ КАЗАХ ! 🙂