Мебелен гигант плаща 46 млн. долара заради убито дете

0
441
Съдийско чукче
Илюстративна снимка, Pixabay

Шведският мебелен гигант „Ikea“ се съгласи да плати 46 милиона долара (35 милиона паунда) на родителите на дете, пише „BBC“. Тяхното момченце загина, след като върху него падна скрин.

Двегодишният Йозеф Дудек се задуши през май 2017 година, когато въпросната мебел падна върху него в дома на семейството в Калифорния.

Този мебелен елемент тежи 32 кг. Същият причини смъртта на други три деца година по-рано.

Според юристи решението по делото е най-голямото обезщетение за смърт на дете в историята на САЩ.

„Въпреки че никое обезщетение не може да промени трагичните събития, които ни доведоха тук, в името на семейството и всички участващи, ние сме благодарни, че се стигна до решение по този съдебен процес.“, заяви говорител на Ikea.

„Оставаме ангажирани да работим … за справяне с този много важен въпрос за безопасността на дома“, добавиха от компанията.

В свое изявление родителите на невръстното детенце Джолийн и Крейг Дудек заявяват, че са „опустошени“ от загубата на сина си. Те казват, че по-късно за научили, че скринът е нестабилен по дизайн.

„Разказваме нашата история, защото не искаме това да се случи на друго семейство“, обявиха родителите на Йозеф.

Почерненото семейство съобщи още, че ще дари 1 милион долара от обезщетението на организации, занимаващи се със защита на децата от опасни продукти.

През 2016 г. „Ikea“ изтегли от пазара милиони скринове от Малм в Северна Америка заради опасенията за безопасност. Това беше най-голямото отзоваване в историята на компанията.

Първоначално мебелният гигант предупреди клиентите да използват стенни крепежи за скриновете, но смъртта на трето дете подтикна посочените по-горе действия.

Двегодишните Камдън Елис и Керън Колас, както и 23-месечният Тед МакГий бяха смачкани от продукта.

През декември същата година компанията се съгласи да плати 50 милиона долара (40 милиона британски лири) в общо обезщетение за семействата на трите дечица.

Изтеглянето на тези продукти от САЩ и Канада се наложи, защото има „сериозна опасност от преобръщане и затваряне“, ако не са закрепени към стена.

Абониране
Известие от
guest

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments