Мъж е с пробация заради държане на нерегистрирани археологически обекти в Добричко

1
1481
Римски монети
Римски монети. Снимка: Pixabay

Мъж е с пробация, след като е бил заловен да държи нерегистрирани археологически обекти. Наказанието му е било наложено от Окръжният съд в Добрич, който е одобрил споразумение, постигнато между него, адвоката му и държавното обвинение.

По силата на споразумението страните приемат за безспорно установено, че на 19 септември 2022 г. в дома си в село Главанци, община Тервел, обвиняемият е държал повече от 3 археологически обекта, които не са идентифицирани и регистрирани по реда на Закона за културното наследство и съгласно изискванията на Наредба за реда за извършване на идентификация и за водене на Регистъра на движими културни ценности. В дома на мъжа са били намерени 19 археологически обекта, сред които 2 монети от времето на Римската империя, 10 апликации от IX -XI в., 2 калъфа за отливане на сачми от XIX в., обеца X-XI век, уточняват от пресцентъра на съда.

На мъжа е наложено наказание пробация за срок от 6 месеца, като са му били определени 2 пробационни мерки – задължителна регистрация по местоживеене с явяване и подписване пред пробационен служител 2 пъти седмично и задължителни периодични срещи с пробационен служител. Всички вещи, предмет на престъплението, се отнемат в полза на държавата. Одобреното споразумение е окончателно и има последиците на влязла в сила присъда.

Абониране
Известие от
guest
1 Comment
стари
нови най-гласувани
Inline Feedbacks
View all comments
Asen Karamfilov
Asen Karamfilov
3 месеци по-рано

Мъжът с пробацията да знае, че е натопен от съселянин и следва да се оглежда кои са приятелите и кои враговете му
… Някой „му крои шапка“, но трябва да разбере кой…