Мъж е починал заради забавена медицинска помощ в Тетевен?

0
1142
Линейка
Линейка. Снимка: Архив

Мъж е починал заради забавена спешна помощ в Тетевен, твърдят близките и роднините му. Те обвиняват медицити и коментират, че не са реагирали адекватно, за да го спасят, а причината била, че пациентът не носи медицински документи.

Синът и съпругата на Мирослав Тодоров споделят пред „bTV“, че на 11 август мъжът се е почувствал зле и заради това са посетили Центъра за спешна медицинска помощ в Тетевен. Дежурна е била Тотка Вълчева, която му е измерила кръвното и е констатирала, че е високо. По думите на близките вместо тя да действа бързо, помолила за документи – рецептурна книжка и експертиза.

„Каза ми: Отедете, вземете документите, не живеете далече, на 10 километра сте.“

Съпругата на Мирослав е заявила, че той е получил „нещо като инфаркт“ преди 2 години и е казала какви медикаменти приема. Вместо това лекарката настояла, че иска документи. Сега вдовицата пита:

„Тя няма ли къде да чукне, да види какво е пил, а настоява за книжката, за експертизите стари?“

Вълчева коментира, че е направила ЕКГ на пациента. Тя добавя, че той е поискал вода, но не чешмяна, а минерална, за да пие таблетките, които му е дала за инфракт на миокарда.

„Направихме му ЕКГ. Мисля, че няколко пъти беше – 2 или 3. Имаше промени и това ме накара да му направя венозен път и да му се сложи хепарин. Усъмних се и за това извикахме кардиолог. Кардиологът поиска документи, той преди е имал инфаркт този човек. Той идва, поглежда ЕКГ-то, а в същия момент на човека жена му му дава водата, че той нали ми отказа на мен тази от чешмата, и се метна, и това беше, изхърка – край. Имахме височинна травма в съседната стая едновременно – единия, другия, единия, другия.“, спомня си Вълчева.

Управителят на „Спешна медицинска помощ“ – Ловеч д-р Силвия Моева също направи коментар: „Хората за тях са си прави, но това, което поискаха от нас, ние им го дадохме. Ние сме ги насочили съм Медицински надзор. Той разполага точно с медицински кадри, които преценяват адевкатно ли е било поведението на колегите от 2615. Това е първи сигнал, който има за този филиал, а аз съм от 25 години в тази структура. При една сърдечна ситуация винаги може да се очаква и нещо такова, но те са били екип, дошъл е и консултант. Медицински надзор, те ще си искат обяснение от персонала, те са компетентният орган, без тях за съд и прокуратура е рано.“

Същевременно синът на починалия твърди, че на баща му не е било направено ЕКГ, а само му е било измерено кръвното, а след това е бил оставен в коридора.

Абониране
Известие от
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments