Мая Манолова: Телекомите имат оборот 1 млрд. лева, а продължават да вдигат цените на мобилните услуги

0
200
Мая Манолова
Мая Манолова. Снимка: Мая Манолова, Фейсбук

Мая Манолова отправи остра критика към мобилните оператори в социалните мрежи. Тя написа в поста си, публикуваме го без редакторска намеса:

„Всеки един от трите мобилни оператора реализира оборот по 1 млрд. лева годишно. Въпреки това те продължават незаконно да вдигат цените с размера на инфлацията, докато КЗП и депутатите спят.

Така телекомите, без да въвеждат никакви иновации и подобрения, си увеличиха печалбите с по 90 млн. лева за сметка на изнемогващите граждани: срещу нищо – нещо. За нас е необяснимо как, като сключват договори за по 2 години, не могат да си сметнат търговския риск, в следствие на което трета поредна година си вдигат тарифите по вече сключени абонаментни договори.

Въпреки това КЗП се хвалят, че са сключили едно бутафорно споразумение с мобилните оператори, които обещават повече да не правят така, но забележете – от догодина, след като вече индексираха незаконно тарифите си. Цената я плащат гражданите, от които впрочем 1,5 млн. лева са под линията на бедност.

Разбираме, че държавните органи и монополистите се уплашиха от хилядите страници колективни искове, които единствено ние от „Изправи се.БГ“ заведохме въпреки множеството обещания на парламентарни партии и институции, но проформени споразумения не решават нищо и са просто прах в очите на хората. Резултатът – институциите бездействат и ние гражданите трябва да се защитаваме сами.

Затова в следващия парламент от „Изправи се.БГ“ ще предприемем всички възможни действия, за да сложим точка на произвола на монополите. Имаме готови законови предложения – и в Закона за защита на потребителите, и закон за колективните искове, за частния фалит, за колекторите, за ЧСИ-тата. Защото е време за държавата, омбудсман, който да се грижи за хората, а не за многомилионните бизнеси.“

От колективни искове до реална промяна: Успехът на „Изправи се.БГ“ срещу мобилните оператори

Абониране
Известие от
guest

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments