Мая Манолова призова Общественият съвет към ЦИК да се застъпи за машините за гласуване

0
97
Мая Манолова
Снимка: Пресцентър на Изправи се.БГ

Лидерът на Гражданската платформа „Изправи се.БГ“ Мая Манолова призова Общественият съвет към Централната избирателна комисия /ЦИК/ да се застъпи за машините за гласуване. Според нея членовете на съвета трябва да участват в предвиденото за утре заседание на ЦИК. На него те трябва да поставят въпроса за провеждането на обществена поръчка за доставка на машини за гласуване.

Манолова призовава Обществения съвет към ЦИК, тъй като граждани не са допуснати, включително не бяха допуснати и вчера, до заседанията на ЦИК, въпреки че в Изборния кодекс е записано, че заседанията са публични и открити.

В случай, че ЦИК продължи да саботира доставката на машини, това ще застраши честността на парламентарните избори и ще доведе до оспорването им, пише Манолова в писмо до Обществения съвет към ЦИК.

Тя посочва още, че внесеният от ГЕРБ проект за промени в Изборния кодекс връща възможността да се гласува едновременно и с хартиени бюлетини, и с машини, уточнява Манолова.

Независимо дали този законопроект ще бъде приет, или не, ЦИК по закон трябва да осигури 9500 машини за следващите избори, като за целта незабавно да обяви обществена поръчка, подчертава тя.

Манолова припомня, че от август миналата година е предвидено на национални избори да има само машинно гласуване във всички секции с над 300 избиратели. В продължение на повече от една година ЦИК не е предприела никакви действия и не е приела никакви решения за изпълнение на закона и осигуряване на машини за гласуване, пише председателят на „Изправи се.БГ“.

„С бездействието си ЦИК застрашава и поставя под съмнение валидността на предстоящите избори. Това означава, че при оспорване на резултатите от изборите същите могат да бъдат отменени като незаконосъобразно проведени“, категорична е Манолова.

Абониране
Известие от
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments