Мая Манолова поиска оставката на енергийния министър заради галопиращата цена на тока

0
9
Мая Манолова
Мая Манолова. Снимка: "Изправи се.БГ"

„Искаме оставката на енергийния министър заради безхаберието и бездействието спрямо увеличението на цената на тока за бизнеса. Той е като „виенски наблюдател“ на случващото се. Трябваше да има политическа воля и решимост да бъдат освободени ръководствата на държавните енергийни дружества. Ние настояваме и за оставка и смяна на целия състав на КЕВР.“

Това обяви председателят на Гражданската платформа „Изправи се.БГ“ Мая Манолова пред „Дарик радио“.

„Скокът на цената на тока ще доведе до фалити, ръст на безработицата, увеличение на цените на основните стоки и услуги. В енергийната борса се извършват спекулативни сделки. Определени търговци печелят милиони, а българският бизнес, болниците, детските градини и училищата плащат три пъти по-високи сметки“, допълни Манолова.

Нужни са категорични действия по отстраняване на всички кадри на Борисов във високите етажи на енергетиката. Те са заложили мина, която ще взриви българската икономика, каза още тя.

Н“астояваме служебното правителство незабавно да подкрепи и бизнеса, и домакинствата за увеличените цени на ток, парно и вода за отоплителния сезон от 1 октомври до 31 март. Държавата да поеме разликата между прогнозната цена на тока за бизнеса, определена от КЕВР – 120 лв. и реалната цена – 240 лв. Това би струвало 150-180 млн. лв. месечно на бюджета“, подчерта Манолова.

Тя поясни, че при 20% увеличение на цената на тока за домакинствата, компенсацията ще струва на бюджета 30 млн. лв., а при 10% увеличение на цената на парното – 10 млн. лв. Ще настояваме държавата да поеме и увеличението на цената на водата с 30 % от 1 януари 2021 г., каза Манолова.

През следващата седмица ще бъде подписано споразумение между трите формации – „Изправи се БГ! Ние идваме!“, „Продължаваме промяната“ и „Демократична България“. Ние категорично сме заявили – без ГЕРБ и без ДПС. Не вярваме в тезата за „добрия“ ГЕРБ и „доброто“ ДПС. За тях е здравословно да стоят встрани от властта, категорична бе Манолова и подчерта, че е честно спрямо хората да знаят, че гласуват за промяната през три формации.

Подписването на споразумение, което да влезе в следващата управленска програма, е гаранция за хората, че ще се случи заложеното в предизборните програми. В това споразумение „Изправи се БГ! Ние идваме!“ ще настояваме за подкрепа за хората в условията на инфлация и драстичен скок на цените на ток, парно и вода, допълни тя.

Абониране
Известие от
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments