Мъск: „Tesla“ ще предлага евтини автомобили след около три години

0
97
Електрически автомобил
Снимка от Pixabay

Основателят на „TeslaИлон Мъск обяви, че ще приложи нова технология, която според него ще направи батериите на произвежданите автомобили по-евтини и по-мощни. По време на презентация на живо, която Мъск нарече „Ден на производството на батерии“, той спомена възможността за предлагането на пазара на един напълно автономен автомобил на стойност 25 000 долара, което може да стане факт след около три години.

Винаги сме мечтали да създадем достъпна електрическа кола.„, каза той. Въпреки неочакваната новина, това не предизвика интерес в инвеститорите и акциите на компанията поевтиняха.

Основният акцент в изявлението на основателя бяха новите по-големи цилиндрични клетки на „Tesla“. Според запознати новите батерии ще осигурят пет пъти повече енергия, шест пъти повече мощност и 16% по-голям пробег на шофиране. Все пак вероятно ще отнеме години въпросната технология да бъде внедрена. Подходът на „Tesla“ включва интегриране на батерията, така че тя да е част от структурата на автомобила, като по този начин да се намали ефективното тегло на батерията.

Речта се проведе пред 240 акционери. От основно значение за по-евтините модели на марката са иновациите в начина, по който компанията проектира батерии, значително подобрявайки тяхната ефективност.

Проф. Стенли Уитингъм, който бе удостоен с Нобелова награда в областта на химията миналата година за работата му върху литиево-йонните батерии, заяви пред „BBC“, че справянето с всички възможни проблеми при производството на такива автомобили е свързано с голям риск, но и с доста солидна печалба. „Много от нас предполагат, че са необходими същите стъпки както досега, но „Tesla“ разполага с нужната инвестиция и волята да го осъществи. Не съм сигурен, че някой друг е готов да направи това.“, каза още той.

Мъск обяви още, че освен, че ще закупи батерии от компаниите „Panasonic‘ и “LG Chem“, самата „Tesla“ ще започне да ги произвежда. През април миналата година изпълнителният директор разкри за проблеми с набавянето на батерии на „Panasonic“, използвани в новия Model 3 от „Tesla‘.

Един експерт в областта заяви, че разширяването на дейността на компанията ще бъде „предизвикателство„. Той предупреди също, че голяма част от елементите на съдържанието на батерията са от скъпи метали. „Можете да намалите разходите, наблягайки основно на един материал.“, добави той.

Четири поредни тримесечия на растеж спомогнаха цените на акциите на компанията да се повишат и в момента тя е най-скъпо търгуваната автомобилна компания в света. Това е факт въпреки критиките към Илон Мъск, че някои от неговите технологични постижения са преувеличени.

През юли  Мъск заяви, че „Tesla“ ще успее да направи автомобилите си напълно автономни до края на тази година. Изявлението му обаче беше посрещнато скептично от експертите в бранша. Основателят на компанията тогава обяви, че „бета“ версията на пълния софтуер на автономните автомобили ще бъде достъпен след около месец или малко повече. Това не е учудващо, тъй като Мъск е известен със своите лъскави и показни публични изяви. По-рано този месец той представи демонстрация с компютърен чип с размер на монета, който беше поставен в мозъка на прасе, с което разкри амбициозните си планове за постигане на пробив в областта на мозъчните чипове.

Абониране
Известие от
guest

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments