Мащабна спецакция: Какви нарушения са установени в Бургас?

Предвижда се 400 полицаи да бъдат командировани по Южното Черноморие

0
381
Проверка
Проверка. Снимка: Искра.бг

„6 случая за неизползване на обезопасителни системи /колани/ от страна на пътници в автомобилите, един случай за използване на мобилен телефон от страна на шофьор на моторно превозно средство /МПС/ и 3 случая за незаплащане на дължимата винетна такса за ползване на път, който е включен в списъка на платената пътна мрежа.“

Тези нарушения са били констатирани между 08:00 и 12:30 часа днес в Бургас по време на засилени широкообхватни проверки за спазване на Закона за движение по пътищата, които са в изпълнение на приетия Оперативен план 2023 и Националната стратегия за безопасност на движението по пътищата 2021-2030 г. В тях участва представители на МВР, Агенция „Пътна инфраструктура“, Изпълнителна агенция „Автомобилна администрация“ /ИАААА/, Държавна агенция „Безопасност на движението по пътищата“ /ДАБДП/, Агенция „Митници“ и НАП. По този повод началникът на сектор „Пътна полиция“ главен инспектор Пламен Николов коментира пред журналисти:

„Целта е осигуряване на безопасност чрез активен контрол и извършване на административно-наказателна дейност и наказателна за извършване на престъпления по транспорта. Днес проверяваме редовността на документите на водачите на моторни превозни средства, употреба на алкохол и наркотични вещества, проверява се максимално допустимата маса за транспортиране, използване на обезопасителни системи от страна на водача и пътниците.“

Акциите ще продължат и в бъдеще, защото са част от Националната стратегия, обясни главен инспектор Николов. По думите му през изминалата седмица са били заловени двама пияни и 12 дрогирани водача. Той отчете, че през летния сезон техническите средства за контрол на скоростните режими ще бъдат използвани по-активно. Имаме и командировани полицейски служители, които ще бъдат включени в контрола и осигуряване на безопасността по пътищата, допълни той и обърна внимание на водачите:

„Потенциално опасни участъци в Област Бургас са АМ „Тракия“ между пътен възел „Българово“ и входа на град Бургас, път 1-9 в участъка между Поморие и Несебър, както този между Приморско и Созопол. В повечето случаи като причина за ПТП е несъобразената скорост и умората на водачите.“

До 12:30 часа днес служителите на агенция „Митници“ не са констатирали нарушения. По думите на главен инспектор Станислав Проданов в този часови диапазон нарушители не преминават. Той обясни:

„Правим проверка във връзка със Закона за акцизите и данъчните складове за стоки, които се пренасят с транспортни средства, съответно цистерни и товарни автомобили – горива, алкохол, тютюн, цигари. Колегите от КАТ спират превозните средства, а ние проверяваме за наличност на документи във връзка със закона.“

Най-честите нарушения, на които се натъкват, са липсата на документи на превозваната стока, което водило до нейната конфискация.

„Хората, които се занимават с подобен тип дейност, гледат да използват мъртвото време, съответно зимните месеци, за да снабдят, ако говорим за алкохол – да снабдят Южното Черноморие. Това е. Не използват пиковия момент, защото знаят, че тогава проверките се засилват, но от Агенция „Митници“ не спираме с проверките“, коментира още главен инспектор Станислав Проданов.

От началото на контрола до 12:30 часа на входа на Бургас служители на ИААА са спрели 4 товарни автомобила, като не са били констатирани нарушения. Те разполагат с кантари, така че да проверяват дали има претоварване на товарните автомобили. Служителите на агенцията следят още и за техническата изправност.

Около 400 ще бъдат командированите служители за осигуряване на сигурността по време на летния сезон на територията на ОДМВР-Бургас, коментира началникът на отдел „Охранителна полиция“ комисар Марин Димитров.

„Първите 40 вече пристигнаха в началото на тази седмица и работят изцяло на територията на Районното управление в Несебър. Останалите в началото на следващия месец вече ще бъдат на наше разположение и ще бъдат разпределени в другите курортни градове“, допълни той.

И тази година ще има командировани служители от чужбина – очакват се 14 полицаи от Румъния, Чехия и Полша. По думите на комисар Димитров засега не се отчита ръст на престъпленията и всичко е в рамките на нормалното.

Абониране
Известие от
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments