Мъртви души ще гласуват ли и на тези избори?

1
253
Снимка: Фейсбук
Снимка: Фейсбук

Днес жител на Горна Оряховица отива да упражни вота си за избор на членове за Европейски парламент. Изборната секция се намира в същия град.

Заставайки пред членовете на комисията, забелязва нещо изключително странно и обезпокояващо. В списъка е и името на покойния му баща. Човекът взима листите, за да се увери дали наистина е въпросният родител и се оказва, че имената съвпадат, а за адрес е посочен неговият собствен.

На въпроса на Искра.бг възможно ли е да има съвпадение на имената и да се е объркал, човекът отговори:

„С имената да, но не и на същия адрес. В листите освен името е отбелязан и адреса, а аз не знам за друг с тези имена да живе у дома.“

Не е ясна причината как починал е в актуален списък за гласуване. Гражданинът сподели, че няма да се учуди, ако се окаже, че баща му е „гласувал“. Има и гореща молба към отговрните институции:

„Мога ли да помоля ЦИК, ПИК, ВИК и други бандитски организации, след като успяха да върнат баща ми от оня свят за изборите, да го върнат за постоянно?“

Всеки може да провери дали има злоупотреба с данни на негови близки. Първото място е служба ГРАО. Проверката се извършва по ЕГН и неправилно въведената информация се отчита от системата. При покойник също показва, че има грешка.

Друга проверка може да се направи и на сайта на ЦИК. Тук може да видите дали съответен човек присъства в нечии партиен списък – с или без съгласието му.

При констатиране на нарушение подавайте сигнали до отговорните институции!

Абониране
Известие от
guest
1 Comment
стари
нови най-гласувани
Inline Feedbacks
View all comments
...
...
3 години по-рано

Тази статия е пълна лъжа и измислица! Аз бях в тази комисия и няма нищо общо с лъжите които сте написали! Това е снимано от списъка който беше пред избирателната секция който е ваден преди 2 месеца, а името на починалия човек е заличено от списъка в който се вписват данните на гласуващите! И това че въпросния господин е ровил в актуалния списък въобще не се е случвало и няма как да стане! Та той дори не каза какъв е проблема пред комисията, а всички разбрахме за това от социалните мрежи.