Мария Габриел: Инициативата „Три морета“ е от стратегическа важност за Европа и света

0
45
Форумът в Давос
Форумът в Давос. Снимка: МВнР

Вицепремиерът и министър на външните работи Мария Габриел участва в панелната дискусия „Инициативата „Три морета“ като двигател за европейския растеж“ в рамките на 54-тото издание на Световния икономически форум в Давос, Швейцария. Участието е по покана на президента на Атлантическия съвет Фредерик Кемпе. Това съобщиха от Министерството на външните работи /МВнР/. 

Панелът е организиран от хъб „Три морета“ и домакини са Полската банка за развитие /ПБР/ и Европейския център на Атлантическия съвет. В дискусията с модератор Ян Бжежински се включиха управителят на Японската банка за международно сътрудничество Нобумицу Хаяши и специалният представител на президента на Република Полша за ИТМ Беата Дашинска-Музичка.

„Инициативата „Три морета“ е стратегически важна. Инвестирайки в инфраструктура, енергийна сигурност и свързаност между страните и регионите, тя превръща предизвикателствата във възможности“, заяви вицепремиерът.

Мария Габриел наблегна на нуждата да бъдат изтъкнати силните страни на региона – хармонизирано законодателство, правна последователност и предвидимост, свободно движение на хора, услуги и стоки, динамичен пазар.

„От стратегическата важност към конкретика на проекти, даващи перспектива за бъдещето на региона – това е следващото ни предизвикателство. С таланти, партньорства и стратегически инвестиции в ключови проекти можем да отключим потенциала за развитие на региона“, заяви вицепремиерът.

Абониране
Известие от
guest

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments