Мариана Тошева е новият председател на Държавната агенция за бежанците

0
50
Министерски съвет
Министерски съвет. Снимка: Искра.бг

Държавната агенция за бежанците има нов председател. Премиерът Кирил Петков е предложил досегашният Петя Първанова да бъде освободена заради незадоволителни резултати, съобщиха от правителствената информационна служба. Това е станало с решение на Министерския съвет днес. Освен това тя е имала недостатъчна технологична и експертна обезпеченост и готовност за справяне с бежанските кризи. 

Въпреки, че само през последните 3 години на Агенцията са били осигурявани средства в размер на 50 милиона лева, както от европрограми, така и от държавния бюджет, липсва изграден капацитет и ресурси за управление на ситуацията с разселените от Украйна лица.

За нов председател на ДАБ е назначена Мариана Тошева. Тя има близо 30 години професионален опит в работата с бежанци. Започва като Координатор на проект на ВКБООН „Местно заселване на бежанци в България“ още пред 1993 г., по-късно се присъединява към Български хелзински комитет като „Заместник директор на Програма за правна помощ на бежанци и мигранти, а от 2007 г. до съвсем скоро е изпълнявала длъжността Програмен мениджър на Бежанско мигрантска служба на Български червен кръст.

Тошева умее да управлява и координира екипи и проекти, тя е позната със своята толерантност и способност да общува с хора от различни култури и среди, притежава опит в работата в мултикултурен екип. Владее немски, английски и руски езици, съобщиха още от Министерския съвет.

Абониране
Известие от
guest

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments