Марияна Николова: Здравният сертификат ще улесни безопасното пътуване

0
91
Марияна Николова и Здравко Димитров
Марияна Николова. Снимка: Министерство на туризма

Министърът на туризма Марияна Николова е на мнение, че здравният сертификат ще улесни безопасното пътуване и по този начин ще бъде даден тласък за съживяването на сектора, който пострада много от COVID кризата. Николова днес взе участие в кръгла маса на тема „Европейски дигитален зелен сертификат“, организирана от Елизабет Кьостингер, федерален министър по въпросите на селското стопанство, регионите и туризма на Австрия.

„Безопасното, безпроблемно и свободно пътуване, както и отворените граници са от основно значение за съживяването на туристическия сектор, поради което са необходими координация, подкрепа и солидарност както на равнището на ЕС, така и на международно ниво, за да се създадат необходимите условия за насърчаване на развитието в сектора в съответствие с основополагащото право на свободно движение“, каза вицепремиерът Николова.

И добави, че българското правителство подкрепя създаването на „бързи зелени коридори“ за ваксинирани, хора с негативен тест за COVID-19 и хора, които вече са се възстановили от COVID-19, като същевременно не се ограничават пътуванията на останалите лица. По думите ѝ това трябва да доведе до възраждане на туристическата екосистема и международната мобилност, предоставяйки свобода на движение и елиминирайки възможността за ограничение на несъществените пътувания. Според нея е от съществена важност да не се допусне дискриминация по отношение на пътуващите от трети страни, които също отговарят на условията на дигиталния зелен сертификат.

По време на срещата министър Николова припомни, че България беше от страните инициаторки за въвеждане на зелен сертификат, и допълни, че трябва да се намери решение и за хората, които по редица причини – лични или медицински, не могат да се ваксинират. съобщиха още от Министерството на туризма.

Абониране
Известие от
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments