Мария Габриел участва в общия дебат на 78-та сесия на ООН

0
19
Мария Габриел
Мария Габриел. Снимка: ЕС

Заместник министър-председателят и министър на външните работи Мария Габриел е на работно посещение в Ню Йорк, където ще вземе участие в общия дебат на 78-та сесия на ОС на ООН и съпътстващи събития. Вчера вицепремиерът участва в откриването на Срещата на върха за Целите за устойчиво развитие, съобщиха от Министерство на външните работи /МВнР/. Тя направи изказване на министерската среща на тема „Ролята на изкуствения интелект за ускоряване на напредъка за постигане на Целите за устойчиво развитие“.

Вицепремиерът ще участва и в срещата на министрите на външните работи на държавите членки на ЕС. Днес Мария Габриел ще участва в откриването на Общия дебат на 78-ата сесия на Общото събрание на ООН.

Програмата на вицепремиера предвижда редица двустранни срещи, включително двустранна среща от името на Върховният представител на Европейския съюз по въпросите на външните работи и политиката на сигурност Жозеп Борел, с министъра на външните работи на Република Чили Алберто ван Клаверен.

Мария Габриел ще вземе участие и в Министерската кръгла маса относно необходимостта от изменение на Римския статут, както и в Четиристранна среща на ниво външни министри между България, Гърция, Румъния и Хърватия. Предвижда се да бъдат дискутирани теми, свързани с инициативата „Три морета“, регионално и икономическо сътрудничество.

На 20 септември Мария Габриел ще участва в заседанието на Съвета за сигурност /открит дебат/ на ООН на тема “Отстояване на целите и принципите на Устава на ООН чрез ефективен мултилатерализъм – поддържане на мира и сигурността в Украйна”.

Програмата на вицепремиера включва и подписване на Споразумението към Конвенцията на ООН по морско право за съхранение и устойчиво използване на морското биологично разнообразие в зоните отвъд национална юрисдикция.

На 21 септември програмата на вицепремиера предвижда участие в подготвителната министерска среща за Срещата на върха за бъдещето, както и среща с генералния секретар на ООН , заедно с президента Румен Радев.

Мария Габриел ще вземе участие и в събитие на глобалната инициатива „Неограничено поколение“ на тема “Двойният преход: подготовка на следващото поколение за зелено и цифрово бъдеще”, на което е член на УС. Инициативата е на генералният секретар на ООН Антонио Гутереш. Вицепремиерът ще проведе и двустранни срещи с г-жа Катрин Ръсел, изпълнителен директор на УНИЦЕФ и Сима Бахус, заместник-генерален секретар на ООН и изпълнителен директор на ООН-Жени. Програмата на вицепремира предвижда и Трансатлантическа вечеря на министрите на външните работи.

На 22 септември Вицепремиерът ще вземе участие в Министерска среща на Комисията за изграждане на мира. Мария Габриел ще се включи и в дискусията за визията за осигуряване на бъдещето чрез приобщаващ икономически растеж, енергийна сигурност и публично-частно сътрудничество.

Абониране
Известие от
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments