Мария Габриел: По-добрата свързаност на региона ще е от полза както за нашите страни, така и за ЕС

0
25
Мария Габриел
Мария Габриел. Снимка: Министерство на външните работи

„По-добрата свързаност на региона ще е от полза както за нашите страни, така и за Европейския съюз. За страната ни ключово значение има развитието на Иновационния фонд към инициативата и възможността за финансиране на проекти от стратегическа важност за България.“

Това заяви вицепремиерът и министър на външните работи Мария Габриел, която ръководи българската делегация на Осмата среща на върха на Инициативата „Три морета“, която се проведе през последните два дни в румънската столица Букурещ.

Във форума взеха участие лидерите на 12-те страни-членки, а ключови теми в дневния му ред са икономическото развитие, укрепването на сигурността в региона, подобряване на регионалната свързаност и мобилизиране на необходимите инвестиции за важни за региона инфраструктурни проекти.

Ръководителите на делегациите на държавите участнички бяха посрещнати от президента на Румъния Клаус Йоханис, който е домакин на форума. Мария Габриел му благодари за домакинството на срещата и неговите усилия за по-нататъшно развитие на инициативата, както и на стратегическите партньори – Европейската комисия, САЩ и Германия за силната и последователна подкрепа.

Българският вицепремиер подчерта ключовото значение на свързаността и постигането на осезаеми резултати в стратегическите трансгранични и регионални проекти.

„Това означава по-добри икономически възможности и качество на живот за нашите граждани, както и по-сплотен и силен Европейски съюз, по-добре подготвен за настоящите и бъдещите предизвикателства“.

Тя посочи и важността на присъединяването на България и Румъния към Шенген, което ще допринесе за постигането на целите на инициативата „Три морета“. Габриел акцентира също на необходимостта от по-голямо взаимодействие между приоритетните проекти на инициативата и ориентираните към иновации финансови инструменти и програми на ЕС, като Програма „Цифрова Европа“.

Абониране
Известие от
guest

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments