Мария Габриел: Европа има потенциал да бъде водеща сила в следващата квантова революция

0
79
Мария Габриел
Мария Габриел, Снимка: Facebook

„Европа има потенциал да бъде водеща сила в следващата квантова революция. Използването на силата на квантовите технологии ще ни позволи да изградим по-интелигентна, по-устойчива и по-сигурна база за Европейския съюз.“

Това обяви еврокомисарят за иновациите, научните изследвания, културата, образованието и младежта Мария Габриел, която откри първата европейска обществена платформа за квантови компютри „Quantum Inspire“.

Платформата е разработена от компанията QuTech в сътрудничество с Техническия Университет в гр. Делфт и холандската Организация за приложни научни дейности (TNO). Тя предоставя достъп на организации от цял свят до квантови технологии и е първата в света, която използва квантов процесор, направен от „spin qubits“. Това позволява на квантовата машина да извършва няколко изчисления успоредно, което я прави много по-бърза и по-мощна от обикновените компютри.

„Откриването на платформата ‘Quantum Inspire’ представлява важна стъпка към реализацията на европейски квантов компютър. Това ще позволи на нашите учени да се възползват напълно от огромния потенциал на квантовите технологии.“, коментира комисар Мария Габриел.

Квантовите компютри са критично важна технология, която ще позволи развитието и внедряването на радикално нови продукти и услуги. Чрез нея могат да бъдат решавани научни и изследователски проблеми много по-бързо, отколкото с помощта на „класическите“ компютри. Това например се отнася за областта на развитие на нови лекарства, където с помощта на квантовите технологии времето за моделирането на ефективността на нови медикаменти и лечения може да бъде съкратено значително.

„Европейската комисия осъзна важността на квантовите компютри и още през 2016 г. започна програма за подкрепа на научните дейности в областта с финансиране от един милиард евро. Квантовите технологии съдържат огромен потенциал за справяне с предизвикателствата, пред които е изправена Европа днес, вкл. развитието на нови лекарства против пандемии като коронавируса.“, обяви още Мария Габриел.

Тя подчерта, че, за да запази Европа водещата си позиция, трябва да продължи усърдната работа и да се осигури повече финансиране в областта.

Абониране
Известие от
guest

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments