Мария Бакалова и Стефани Кирякова станаха почетни граждани на Бургас

0
96
Мария Бакалова
Снимка: Maria Bakalova, Фейсбук

Мария Бакалова и Стефани Кирякова получиха званията „Почетен гражданин на Бургас“. Това стана след дебати по време на днешното заседание на Общинския съвет, защото имаше общински съветници, които бяха против с мотива, че те са родени в морския град, но приносът им не е за неговото развитие. Един от критиците на тези две номинации беше председателят на Комисията по правни въпроси Иво Баев.

„Уважаеми дами и господа, последните 30 години България има един основен посланик и това беше Христо Стоичков. Той беше човекът, който – хубав, лош, беше името на България. Най-добрият посланик на страната са спортът и културата. Когато Стефани Кирякова беше на площада, хората искаха да се снимат с нея. Да заявяваме, че само по акт за раждане е от Бургас, а тя е възпитаничка на нашето Спортно училище, тя е от нашата школа по художествена гимнастика, това е просто некоректно и не трябва дори да го обсъждаме и би било обидно спрямо тези хора. Нека да замълчим, когато някой е направил такива постижения и е прославил Бургас и България“, беше категоричен от своя страна председателят на спортната комисия Йордан Георгиев.

„Ще взема само повод от думите на адвокат Баев, който каза, че има идея да дадем на кмета да определя еднолично кои да са почетните граждани. Но един гражданин ми каза защо не отмените наредбата и не направите всички почетни граждани. Освен това съгласно наредбата имаме право да гласуваме до трима тази година, а на нас са ни предложени четирима“, напомни на останалите общински съветници Георги Дракалиев от ГЕРБ.

Въпреки че в наредбата наистина има ограничение за до трима души, които да стават почетни граждани на Бургас, на година, днес с тази титла се сдобиха четирима души. Освен Мария Бакалова и Стефани Кирякова, това са д-р Илиян Иванов и д-р Дана Проданова. „За“ техните кадидатури гласуваха 28 общински съветници, 9 бяха въздържали се, а трима бяха „против“.

Абониране
Известие от
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments