Маргарита Асенова: Правителството на Петков падна, защото лобито на „Газпром“ остана без заплащане

0
32
Природен газ
Природен газ. Снимка: Pixabay

Няма никакви шансове България да получи трайни доставки на природен газ от Русия и то на ниска цена. В това беше категорична пред „БНР“ Маргарита Асенова, която е старши сътрудник във фондация „Джоджтаун“ в САЩ. Тя подчерта, че в момента на пазара няма евтино синьо гориво, независимо от това дали идва от Русия, или не.

А самата Москва умишлено намаляване доставките за Европа и това покачва още повече цените на природния газ. Но според нея Западът няма да се подчини на това и няма да свие знамената.

Асенова прогнозира, че в страните, където има голяма зависимост от Русия в енергийно отношение, като България, ще има недостиг на синьо гориво. Тя обясни, че държавите сами по себе си, както и техните компании, няма как да купуват газ в рубли, както иска Москва. Има само единични случаи на доставчици, които са приели да го направят.

Експертът обясни също така, че в България пропагандата работи много силно. В това число и политиците, които плашат хората, че ще останат на студено и че ще има спиране дори на електричеството. Но тя е категорична, че подобно нещо няма да се случи.

Асенова определи като пълен провал на служебното правителство неспособността му да договори слотове за втечнен газ в Гърция и Турция. Тя каза, че не се е очаквало да отхвърлим офертите за танкерите и да се обърнем отново към „Газпром“. За нея това е заплаха дори за националната сигурност на страната. А кабинетът на Кирил Петков е паднал, именно защото лобито на „Газпром“ е останало без заплащане.

Абониране
Известие от
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments