Маратонките Nike Vaporfly няма да бъдат забранени на Олимпийските игри

0
331
Nike
Снимка: Pixabay

Световният ръководен орган по лека атлетика постанови, че следващото поколение маратонки на Nike могат да се носят на Олимпийските игри в Токио, но издаде нови наредби, според които някои модели са забранени.

По повод дългоочакваното решение в света на бягането, Световният ръководен орган по лека атлетика обяви в петък, че обувките на Nike Vaporfly – предпочитани от най-бързите шампиони в света, ще бъдат допуснати по време на Oлимпиадата в Токио, само ако отговарят на изискванията за качеството – имат всички подобрения, пише „CNN“.

Служебните органи не са постановили наредба относно това дали дизайнът на маратонките – екстраплътни подметки и фибърно-въглеродни пружини, които състезателите очакват през пролетта, дават нечестна преднина на състезателите, които ги носят. Вместо това те избраха да направят поправка в наредбата, като обясниха, че идеята е „да се осигури по-голяма яснота за спортисти и производители на обувки по целия свят и да се защити целостта на спорта, макар и само на ниво „елит“.

Решението акцентира върху въпроси, с които често се сблъскват ръководните органи в различните спортове: как да се балансира технологичната иновация с историята и целостта на състезанието и как да се прилагат тези правила за участници, които извършват същите дейности просто за забавление. Точно както в голфа има стикове, които стават за игра с приятели, но не и за Masters турнири, сега и в бягането има две класификации на обувки.

В този случай Международната федерация World Athletics заяви, че от 30-ти април елитните състезатели няма да могат да се движат с прототипи на обувки, които не са били на разположение за никой конкурент на свободния пазар в продължение на поне четири месеца, а обувките трябва да отговарят на определени спецификации за дизайна. Подметката не може да бъде по-дебела от 40 милиметра и в подметката не може да има повече от една пружинна опашка.

През последните месеци спонсорираните от Nike състезатели тестваха нови версии на високотехнологичните обувки на компанията, които включват стоманена опашка – и може би дори повече от една — които тласкат спринтьорите напред по същия начин, както и бившият шампион Оскар Писторий, чиито крака са ампутирани под коляното, който тичаше по остриетата, за да се придвижи напред. По своята същност обувките на Nike са в състояние да предложат разновидност на остриетата в свръхголемите подметки.

Всяко състезание, което получава сертификат от World Athletics, като маратона в Ню Йорк, Бостън и други големи състезания, трябва да спазва правилата на Световната атлетика за елитни участници.

Сюзън Хазард, говорител на САЩ в Организацията по лека атлетика заяви, че на американските спринтьори, участващи в маратона на Олимпийските опити на 29 февруари, няма да се налага да спазват новите правила, защото те не влязат в сила до 30-ти април. Тези състезатели трябва да носят обувки, които спазват настоящите правила.

Състезателите, които ще бягат през уикенда ще трябва да се доверят на съвестта си, за да определят дали носенето на обувка, която е незаконна за елитните бегачи, представлява морален риск в тези големи състезания или в местните такива.

„Не е наша работа да регулираме целия пазар на спортни обувки, но е наш дълг да запазим целостта на елитната конкуренция, като гарантираме, че обувките, носени от елитни състезатели в конкуренцията, не предлагат нелоялна помощ или предимство“, каза Себастиан Ко, председател на World Athletics и олимпийски шампион.

Говорителят на Nike не даде коментар веднага.

Смята се, че средната подметка на Vaporfly дава 30 процента повече енергия от повечето пени, които са били използвани в маратонките от 70-те години насам.
Обувките бяха под силен контрол през октомври, след като две важни събития пожънаха огромен успех, а в тях участваха състезатели, носещи обувките. Елиъд Кипчог от Кения е преодолял двучасово препятствие в неразрешенo състезание, а Бригид Косгей също от Кения е счупила световния рекорд за 81 секунди.

Косгей изглежда е носила стандартен модел Vaporfly Next, когато е счупила рекорда за жени. Тази обувка ще остане законна, стига подметката на обувката да не се увеличава извън новата максимална допустима дебелина от 40 милиметра.

Кипчог е носел прототип на обувка с още по-дебела подметка от тази на Vaporfly Next. Може да е имала и повече от една пружина в подметката си. Новите правила ограничават дизайна на обувките само до една единствена опашка. Опашката може да бъде разчупена, но трябва да е в една, непрекъсната равнина. Обувките Nike Kipchoge все още не са пуснати за широката общественост или за тестване, а от Nike не са издали своите технически подробности. Обувкатa Kipchoge прилича на обувките, които другите състезатели, носещи „Найки“ са изпробвали наскоро.

Маратонките са станали популярни и сред субелитните състезатели, а ярко зелените и неонови розови нюанси са често срещана гледка на краката на добре тренираните любители.

Анализът на „Ню Йорк Таймс“ относно състезатели любители показа, че обувките наистина са изпълнили обещанието на Nike за подобряване на времето с поне 4 процента, за които компанията е дала дума.

През последните 13 месеца спринтьорите, носещи обувките Nike, са записали пeт пъти победа в най-бързите маратони. Други компании за спортни обувки, се затрудняват да наваксат с нови проекти, но те могат да се изправят пред патентни препятствия.

Предишните правила на World Athletics посочват само, че обувките не трябва да дават „несправедливо предимство“ и трябва да бъдат „разумно достъпни“ за всички. Правилата не обясняват как тези две качества трябва да бъдат оценени.

Федерацията беше подложена на силен натиск, за да се произнесе за обувките Vaporfly преди Олимпийските игри в Токио това лято.

Регулирането на пазара на обувки или всяко едно спортно оборудване, в което има много случайни потребители, може да се окаже трудна задача.

„Това, което креативните хора могат да направят в съответствие с материалните учени, ако наредбите не се формулират правилно, ще доведе до текуща игра на котка и мишка, подобна на това, което виждаме в голфа и особено на автосъстезанията, където регламентите са подбуждаща точка за дребни поправки, заобиколни решения и тактическа стратегия за най-високо равнище“, каза Майкъл Джойнър, физиолог в Клиника в Майо.

Амби Бърфут, водещ коментатор на спорта и Бостънския маратон, заяви, че не смята обувките, които Nike е произвел досега за незаконни толкова като незаконна, а по-скоро „незаконни за елитита на Олимпийските игри, световните първенства и за световните рекорди“.

Преди да бъде обявено решението, някои спортисти – особено тези, които не са одобрени от Nike — изразиха загриженост, че обувките са създали неравнопоставени условия на конкуренция, така както и скъпите високотехнологични бански костюми, преди да бъдат забранени от конкуренция.

„Желанието да се ограничи технологията на обувките не ви прави анти-иновативни“, пише американският състезател Сара Хол в Twitter. „Иновациите са страхотни, докато не се създаде квантов скок в спорта. При плуването се направи правилното нещо, когато това се случи, за да бъде запазен спорта. Надяваме се, че при леката атлетика също ще се случи в крайна сметка.“

В петък Хол изрази облекчение, че наредбата е приета.

„Благодаря ви @WorldAthletics за създаването на някои ясно дефинирани правила, що се отнася до обувките“, написа Хол. „Игрището може все още е дори да не е за елита, но аз съм благодарен, че както във всеки друг спорт и в леката атлетика има правила и ограничения, що се отнася до екипировката.“

Превод: Глория Йорданова

Абониране
Известие от
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments