Манолова за скелето около паметника на Съветската армия: Незаконно е

0
21
Спор пред паметника на Съветската армия
Спор пред паметника на Съветската армия. Снимка: Мая Манолова

В продължение на над 2 часа служители на областната администрация в София спореха със защитниците на паметника на Съветската армия в София за правото им да изградят скеле около монумента.

От областната управа и полицейските служители, които бяха на място, не успяха да представят заповед, според която да започнат процедурата по обследване и премахване на паметника въпреки настояването на протестиращите, което доведе до обвинения в самоуправство и нарушаване на закона от страна на Мая Манолова от „Левицата!“, която стартира наблюдението в защита на паметника преди 38 дни. Тя се обърна към представители на областната управа и МВР с думите:

„В момента Вие извършвате самоуправни действия, незаконни действия. Не може да се разбутва протест, който е разрешен без да се покаже надлежна заповед. Живеем в правова държава макар че правото го представляват Христо Иванов, Кирил Петков и Делян Пеевски, но все още сме правова държава.

Управляващата коалиция, чийто представител е областният управител, извършват самоуправни действия. Приказките за съдебна реформа, за върховенство на правото, за правова държава е прах в очите на хората. Даже в култовото за дях действие по събарянето на паметника на съветската армия не са издали един надлежен правен документ. Защото заповедта на главния архитект, която и ние обжалваме, съдът я обяви за нищожна. Едно правно нищо.“

Протестиращите сформираха жива верига на входа на огражденията, с които е обграден паметника на съветската армия, което накара органите на реда отново без да представят разрешително да отворят друг вход към паметника, за да влезе техниката за изграждане на скелето. Това доведе до известни сблъсъци с протестиращите, които се оказаха обградени и задържани от кордон от полицаи, които не им позволяваха да напуснат полицейския кордон.

Впоследствие полицията арестува поне един от участниците в протеста заради опити да попречи на поставянето на скелето зад огражденията, където бяха влезли няколко депутати и граждани.

Абониране
Известие от
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments