Манолова за Плана за възстановяване: За тези 56 млн. лева тел. 112 с Марс ли ще ни свързва?

Защо има пари за МВР болница, а няма за Детската болница и електронно здравеопазване, попита още Манолова в декларация на ПГ "Изправи се! Мутри вън!"

0
127
Мая Манолова
Снимка: Изправи се.БГ

„Господа от ГЕРБ, телефон 112 с Марс ли ще ни свързва за тази сума от 56 млн. лева. Защо в плана няма пари за профилактика, доболнична помощ, електронни здравеопазване, здравна карта и досие? Защо за МВР болница и други има, а за Национална детска болница няма пари? Къде са парите в плана за туризъм и транспорт и за справяне с демографската криза и неравенствата?“

Това попита в декларация на парламентарната група „Изправи се! Мутри вън!“ от трибуната председателят на групата Мая Манолова. Тя заяви, че настояват Националният план за възстановяване и устойчивост, който дава възможност в България да бъдат инвестирани 12,5 млрд. лв. от Next Generation EU, да бъде преработен и внесен в Брюксел в срок до 30 април 2021 г., за да бъдат получени от предприятията и домакинствата буквално през следващите месеци.

„Цялата отговорност по разглеждането на плана не възпря премиера Борисов да използва характерните за него трикове и да не се яви в парламента. Но въпреки това, новото Народно събрание ще е на висотата на очакваната от гражданите и бизнеса отговорност, на която очевидно Борисов не може да отговори.“, заяви Манолова и добави:

„Не, българският парламент няма да излезе в отпуск, няма да си вземе болнични, няма да избяга от поста си, а ще направи и невъзможното планът да влезе в срок в ЕК и то във вид, който е възможно най-добрият за българската икономика и домакинствата.“

Според Манолова българските предприятия и Министерството на икономиката имат готовност да стартират първите процедури за инвестиране на над 650 млн. лв. за индустрията – за технологична модернизация, за цифровизация, за „зелен“ преход, за кръгова икономика. Предприятията очакват правителството да се организира и да осигури тези пари, каза още Манолова.

Тя посочи, че работодателите, синдикатите, цели браншове и сектори имат сериозни възражения по съдържанието на плана и приоритизирането на дейности, които нямат отношение към стратегическата цел за модернизация, електронизация и „зелен преход“, а представляват просто познатите схеми на властта за усвояване на ресурси. Манолова даде пример за над 2,165 млрд. лв. за саниране, като, по думите й, както досега не успя, така и занапред стиропорът няма да успее да модернизира икономиката. Тя даде и тори пример с общо 700-те млн. лв. здравеопазване, от които в плана – 60 млн. лв. за МВР-болницата, 56 млн. лв. за телефон 112, останалите 600 млн. лв. за ремонт на болници, но не и да електронизация и модернизиране на здравния сектор.

„От „Изправи се! Мутри вън!“ настояваме планът да се доработи, като се използват рационалните и здрави части в него, а средствата, предвидени за отживелици и „аналогови“ мерки се пренасочат към фондовете Технологична модернизация, Зелен преход и Дигитализация. Подкрепяме и искането на социалните партньори за допълнителни средства за ваучерна програма за придобиване на базови дигитални умения в размер на допълнителни 200 млн. лв. С тях 1/3 от работещите ще бъдат обхванати в мащабна ваучерна програма за придобиване на дигитални умения.
Подкрепяме и насърчаването на производството и съхранението на електрическа енергия от ВЕИ за собствени нужди на предприятията и домакинствата. Експертните оценки сочат необходимост от насочване на ресурс в размер на 700 млн. лв. в това направление.“, заяви още Манолова и призова за постигне на съгласие в парламента в спешен порядък за доработването на Плана за възстановяване и устойчивост така, че да се гарантира националния интерес.

Абониране
Известие от
guest

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments