Манолова: Водата в цялата страна поскъпва със средно около 25%

0
763
Мая Манолова
Мая Манолова. Снимка: "Изправи се.БГ"

„В Берковица водата ще поскъпне с 80%. В Сливен от догодина ще плащат с 1,13 лева по-скъпа вода или това са 40% повишение. Във Варна водата ще бъде 5,47 лева. Най-скъпа ще е в Разград – 6,08 лева/м3. В Силистра ще плащат 5,78 лева за кубик. Средното повишение е близо 25%.“

Това отчете председателят на „Изправи се.БГ“ Мая Манолова по време на акция на гражданската платформа пред Комисията за енергийно и водно регулиране /КЕВР/ преди общественото обсъждане за поскъпване на водата от 1 януари догодина. От сдружението облепиха сградата на контролния орган със стикери, предупреждаващи какви ще са цените в различните ВиК-та от 2024 г.

Манолова определи като нагло решението на КЕВР, тъй като практически на тъмно, без да са информирани хората се взима решение за рязък скок в цената, допълвайки:

„Независимо, че има десетки населени места, които са без вода с месеци и години. Независимо лошото качество на водата, независимо от течовете и лошото обслужване. Независимо от всички безобразия във ВиК дружествата хората ще плащат с до 80% по-скъпа вода.“

Лидерът на „Изправи се.БГ“ предупреди, че това няма да бъде единственият удар за гражданите, а от 2024 г. и парното ще скочи с 11%, от юли с близо 70% ще поскъпне токът, данъци, такси осигуровки ще се повишат с предложения бюджет за догодина. Същевременно с това продължава да няма подкрепа за водно и за енергийно бедните.

По време на общественото обсъждане в КЕВР Мая Манолова мотивира позицията си против поскъпването на водата с порочния начин на определяне на социалната поносимост на цената на водата, взимайки предвид наблюдение на домакинските бюджети, която методика и според националната статистика дава отклонения до 40% в някои области. Въпреки това в области като Видин и Ямбол предвидената цена на водата надскача дори тези данни за социална поносимост и се налага тя да бъде коригирана до тавана от 4,96 лева в Ямбол и 4,82 във Видин. А в Разград цената на водата е 6,08 лева, а социалната поносимост е определена на 6,18 лева. В Кърджали 4,45 лева/м3 е цената при определена социална поносимост от 4,90 лева.

Абониране
Известие от
guest

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments