Манолова: Цинично е хората в принудителен отпуск сами да плащат здравните си осигуровки

0
98
Мая Манолова
Снимка: Гергана Георгиева, Искра.бг

Лидерът на Гражданската платформа „Изправи се.БГ“ Мая Манолова настоя премиерът Бойко Борисов да разпореди незабавно да бъдат изплатени здравните осигуровки на хората в неплатен отпуск по програмата „Запази ме“, които са 44 000 души, както и на останалите над 350 000 засегнати работници. Тя счита, че средствата за това трябва да дойдат от държавната хазна. 

44 000 души са одобрените по програма „Запази ме“, които получаваха по 24 лв. на ден, а след 1 януари 2021 г. – 75% от заплатата, но освен тях в десетки сектори работниците са затворени принудително по домовете си, допълва Манолова по повод, че в закона за мерките по време на извънредното положение Бюджетната комисия в парламента, финансовият министър и социалният министър не се разбраха как да бъдат плащани здравните осигуровки на хората от затворените фирми, което превърна работниците в длъжници на НЗОК.

Манолова призовава Борисов да овладее споровете в ГЕРБ между Менда Стоянова, Деница Сачева и Кирил Ананиев, за да не губят работниците здравноосигурителните си права. Цинично е да бъдат карани хора, на които са им платени по 24 лв. на ден за принудителен отпуск или не им е платена компенсация от държавата, да си плащат сами здравните осигуровки в размер на 26 лв. месечно. В крайна сметка, държавата със заповед на министър, е затворила предприятията и хората не са виновни за това, че да се налага да покриват сами тези разходи, счита тя.

„Борисов допуска поредната управленска аномалия, която стана етикет на неговото управление“, допълва Манолова.

„Депутатите на Борисов да направят необходимите промени в закона за мерките по време на извънредното положение, така че хората в неплатен отпуск заради коронавируса, да не губят здравноосигурителните си права, а държавата да им плати вноските, като компенсация“, призовава Манолова.

Абониране
Известие от
guest

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments