Манолова се срещна с българи зад граница – настояват за право на глас на евроизборите

0
157
Омбудсман Мая Манолова
Снимка: Омбудсман Мая Манолова

За промени, които да осигурят повече възможности за гласуване на българите зад граница, настояват от Милениум Клуб България. Днес представители на сдружението, в което членуват млади българи, родени след 1 януари 1981 г., учили или все още учещи в чужбина, се срещнаха с омбудсмана Мая Манолова.

Те дадоха на Манолова отворено писмо, в което настояват сънародниците ни във Великобритания да могат да гласуват на предстоящите евроизбори, а също и да бъдат обсъдени промени, които да осигурят повече възможности за гласуване на българите зад граница.

„Всяка година, в която има избори в България, българите в чужбина се превръщат в политически заложници, които трябва да отстояват и да се борят за едно право, което би следвало да бъде изконно в демократичното общество – правото си на глас.“, пишат от Милениум клуб в писмото, изпратено също до премиера Бойко Борисов и президента Румен Радев.

Омбудсманът Мая Манолова обеща, че ще информира председателя на Народното събрание Цвета Караянчева за писмото с исканията, както и ще предложи на народните представители при предстоящото „отваряне“ на Изборния кодекс да бъдат обсъдени промени, които да осигурят възможности за гласуване на българските граждани във Великобритания.

На срещата омбудсманът припомни, че през тази седмица в институцията се проведе форум с участие на българи, живеещи в чужбина, след който бяха внесени, по тяхно искане, промени в Изборния кодекс, отнасящи си до гласуването на българи зад граница.

Законодателните промени и мотивите ТУК:

Освен това общественият посредник се ангажира още да изпрати препоръки и да поиска изрична среща с Държавната агенция „Електронно управление“ и с бъдещата ЦИК за осигуряване на поетапното въвеждане на електронно дистанционно гласуване чрез разработване на пилотна система с конкретни срокове и стъпки и провеждане на експерименти на реални избори още през 2019 година.

Абониране
Известие от
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments