Манолова пита Борисов: Защо е сключен договор приоритетно с „AstraZeneca“?

Страдат ли в момента обикновените българи заради това, че семейната връзка дъщеря и майка между евродепутатката от ГЕРБ и директорката за България на фирмата производител на непристигналата ваксина е повлияла върху вземането на решението?

0
85
Мая Манолова
Снимка: Пресцентър на Изправи се.БГ

„Г-н Борисов, кой повери с предимство на „AstraZeneca“ здравето на българите? Защо е сключен договор приоритетно с този производител? Колко лева плащаме, за да нямаме ваксини? Та от сутринта ни се играят сцени по телевизията колко е гневен министърът на закъснелите доставки. Нали за спасител от здравната криза се самопровъзгласихте вие? Какви са неустойките? Ще си ги търси ли държавата? Защо Израел, например, няма този проблем? Да не би да е защото са заложили на по-надежден производител? Отговори, а не оправдания искат хората.“

Това заяви председателят на Гражданската платформа „Изправи се.БГ“ Мая Манолова в позиция до медиите относно забавените доставки с ваксини „AstraZeneca“.

„Стъпихте върху мината „ваксини“ и побързахте да обявите производителя и ЕС за виновни. Защо Вие не гарантирахте здравето на хората, както го направиха вашите колеги, не само в Израел, за своите граждани? Защо няма осигурени големи доставки и от другите производители? Надделял ли е лобизмът над публичния интерес при сключването на договора? Страдат ли в момента обикновените българи заради това, че семейната връзка дъщеря и майка между евродепутатката от ГЕРБ и директорката за България на фирмата производител на непристигналата ваксина е повлияла върху вземането на решението? Как ще бъде потърсена отговорност от директорката майка на евродепутатка за забавените доставки (вече платени)?“, попита още Манолова по повод на информацията, че „зелените коридори“ се затварят от днес във ВМА и в други болници поради недостиг на ваксини. Тоест, за желаещите ваксини няма, защото на правителството му липсвали около 200 000 ваксини към 1 март, допълва Манолова.

Борисов сам се провъзгласи и за държавния главен санитарен инспектор, и за доставчика на ваксини, и за „управляващ директор“ на здравната криза, но и за спасителя на нацията от COVID-кризата. Тоест, закономерно е да отговаря. Сметката му ще видим (дали излиза) на 4 април, категорична е тя. На ден от COVID-19 у нас продължават да губят живота си около 50 българи, на седмица – около 320.

„Ако ваксините бяха навреме доставени, тези животи нямаше ли да са спасени, г-н премиер-спасител? И ЕС и частна фирма ли са отговорни за живота на българските граждани по Конституция или Вие?“, пита още Манолова.

Абониране
Известие от
guest

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments