Манолова и „Системата ни убива“ внасят промени в Закона за личната помощ

0
132
Мая Манолова
Снимка: Изправи се.БГ

Председателят на парламентарната група „Изправи се! Мутри вън!“ Мая Манолова и майките на деца с увреждания от „Системата ни убива“ ще внесат в деловодството на Народното събрание промени в Закона за личната помощ.

Със законопроекта се връщат текстовете в закона относно работното време и заплащането на личните асистенти, които бяха отменени в края на 2020 г. от 44-то Народно събрание.

Припомняме, че на 13 ноември 2020 г. измененията в Закона за личната помощ станаха пореден повод за скандал между управляващи и опозиция. Това се случи на фона на протест пред сградата на парламента на майки на деца с увреждания от „Системата ни убива“, които категорично се обявиха срещу промените. Още тогава депутатът от БСП Антон Кутев заяви, че с тях се осакатява въпросният Закон. Тогава той попита:

„Когато се определи 168 часа ставка за личните асистенти или по 8 часа само в работни дни, вие всъщност ги убивате тези хората, тъй като няма как човек да живее само 8 часа, а 24 часа – какво правиш тогава? Спираш да дишаш ли?!“

Празничните и почивните дни, през които хората с увреждания няма да получават грижи, също са проблем, посочи Кутев. Той определи казуса като „предателство от най-тежък вид“ и отбеляза, че вече е имал възможност да каже, че тази висока трибуната има уникалност, че с думите може да променяш човешки животи. Кутев изтъкна обаче, че думите могат да направят човек на кръгъл идиот, ако той не знае как да ги използва.

„Това, което говорите в момента променя човешки животи. От утре едни хора събота и неделя няма да могат да закусват и да вечерят, защото няма кой да им сложи лъжичката в устата“, заяви той и добави:

„Тези хора не са ползватели, те са хора с увреждания, а голяма част са с тежки увреждания, вие и терминологично ги ограничавате в закона. Единствената ви цел е как да вкарате бюджета в това, които са ви позволили. Този някой не ви позволява да дадете още 100, 200, 300 млн. лв., а всъщност милиард и половина се хвалите, че давате за саниране. Къде са 800 млн. за хората с увреждания, кое не ви достига, за да спазите приетия Закон за личната помощ… Такова осакатяване на закона е престъпление. Това е срам за всички, които гласувате днес „за“.“

От ГЕРБ се аргументираха, че целта на измененията в закона е да запазят часовата месечна ставка за личните асистенти. В крайна сметка през ноември парламентът прие промените в Закона за личната помощ на първо четене. „За“ тях гласуваха 91 народни представители, „против“ – 48 и „въздържали се“ – 3.

По време на предизборната си кампания обаче Манолова обяви, че внесат нови промени. Очаква се по този повод вносителят на законопроекта да даде брифинг утре от 10:30 часа пред Народното събрание.

Абониране
Известие от
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments