Манолова: Бюджетната комисия да отхвърли искането за бонуси в бордовете на държавни фирми

0
82
Мая Манолова
Мая Манолова. Снимка: Facebook

Лидерът на Гражданската платформа „Изправи се.БГ“ Мая Манолова призова да не се приема предложението за връщането на бонусите на членовете на бордовете в държавни предприятия. То е било направено чрез внасяне на промени в Закона за ДДС от Менда Стоянова и Даниела Дариткова от ГЕРБ. Ето какво каза по този повод Манолова:

„Бюджетната комисия в парламента да не приема предложените от Менда Стоянова и Даниела Дариткова законодателни промени, с които се връщат бонусите на държавните служители за участие в бордове на държавни и общински предприятия. Менда Стоянова да оттегли предложението. Това е скандално предложение на фона на орязаните пари на децата за детски, липсващите линейки и възнаграждения на медицинските специалисти, отказа да се увеличат заплатите на полицаите, липсата на средства за хората на първа линия.“

Между двете четения на промените в Закона за ДДС, чрез Преходни и заключителни разпоредби, се правят промени в Закона за държавния служител и в Кодекса на труда, така че никой да не разбере, допълни Манолова.

Тя подчерта, че не е изяснен въпросът дали министрите и зам.-министрите ще могат да участват в бордовете на държавните и общинските дружества. Към момента има забрана за това, но може би отново ще има зам.-министри, които да изтълкуват, че „всички държавни служители“ включва и тях. По този начин през 2011 г. Кирил Ананиев като зам.-министър е получил 540 хил. лв. допълнителни възнаграждения за участие в бордове и различни бонуси, припомни Манолова.

„Ясно е, че Менда Стоянова изпълнява задача от началника й Борисов. Ясно е, че ГЕРБ ударно се готви за избори, „купува“ гласове на администрацията и преразпределя публичния ресурс през парите на българите. Това е неморално действие в условията на втора вълна от COVID-19. Хората треперят за живота и здравето си, дали ще намерят линейка, болнично легло, обдишващ апарат и пари за PCR тестове. Когато медицинските специалисти, лекарите, шофьорите на линейки, учителите, социалните служители, полицаите, всеки ден рискуват живота и здравето си, ГЕРБ и властта получават бонуси. В същото време избраните от ГЕРБ и от властта представители на властта да получават бонуси“, каза още Манолова.

Абониране
Известие от
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments